Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat miercuri că nu există motive de îngrijorare în privința plății salariilor și pensiilor, chiar și în contextul instabilității economice și politice actuale. El a subliniat că deficitul bugetar este în limite normale și că instituțiile statului au suficiente resurse pentru a asigura aceste plăți, dar și pentru a face investiții.
„Avem suficienți bani pentru a onora plățile de salarii, pensii și investiții. Este o chestiune de normalitate, care se reglează lunar. Desigur, subiectul captează atenția publică mai ales când tensiunile sunt mari, dar Ministerul Finanțelor prioritizează constant cheltuielile. Propaganda nu ajută în acest sens”, a afirmat ministrul, după ce a participat la Summitul Romanian Business Leaders.
„Deficitul în momentul de faţă este în parametri normali”
Barna a menționat că deficitul bugetar pentru aprilie este conform prognozelor și că, dacă trendul încasărilor va continua, România va putea respecta obiectivul unui deficit de 7% din PIB la sfârșitul anului. În aprilie, veniturile au depășit 50 de miliarde de lei, ceea ce este peste targetul stabilit.
„La patru luni nu am calculat deficitul şi nu am finalizat calculele pentru aprilie. Deficitul în momentul de faţă este în parametri normali. Ne putem încadra în 7% cu condiţia să putem realiza veniturile prognozate. În aprilie chiar am depăşit targetul pentru aprilie. Au venit peste 50 de miliarde de lei încasări din impozite, taxe şi din accize. Dacă acest trend se menţine, ne putem încadra în 7% la sfârşitul anului. Vă recomand să nu facem analiză lună pe lună pentru că sunt şi cheltuieli prioritizate, sunt şi cheltuieli periodice. Avem situaţii cu plată de dobânzi care sunt fluctuante şi nu sunt într-o liniaritate lunară. Este un pic înşelător să analizăm de fiecare dată deficitul lună de lună”, a explicat Tánczos Barna.
Ministrul a precizat că există o presiune asupra cursului de schimb, dar a subliniat că Banca Națională a României (BNR) dispune de resurse și profesionalismul necesar pentru a gestiona corect situația, iar aceasta rămâne sub control.
„Sunt declarații politice și speculații. Există o presiune asupra cursului. Este o presiune confirmată și de BNR, dar profesionalismul și rezervele și experiența de la BNR asigură o gestionare corectă a situației și lucrurile sunt sub control din acest punct de vedere. (…) Situaţia dificilă o avem acum. Această situaţie trebuie gestionată şi poate fi gestionată împreună cu instituţiile responsabile din Guvern şi din afara Guvernului: BNR, Ministerul Finanţelor, instituţiile din subordinea Ministerului Finanţelor, ANAF, Vamă, pentru a asigura, pe de o parte, venituri şi pentru a ţine sub control cheltuielile. Nu este uşor să faci o reducere a deficitului de la 8,6% la 7% pentru nicio ţară, nici pentru România. De aceea, situaţia nu este uşoară, dar este gestionabilă”, a mai spus ministrul.