Surinam, fostă colonie olandeză din nordul Americii de Sud, este o zonă propice pentru reproducerea ţânţarilor, în special din cauza nenumăratelor sale mine industriale şi artizanale, unde există bălţi cu apă stagnantă.
Surinam devine astfel a 46-a ţară certificată de OMS drept “liberă de malarie”. Dintre cele 46, 12 sunt situate în regiunea Americilor.
“Această certificare reflectă ani de eforturi susţinute, în special pentru a ajunge în zonele izolate. Aceasta înseamnă că generaţiile viitoare vor putea creşte fără această boală potenţial fatală”, a declarat Jarbas Barbosa, directorul Organizaţiei Panamericane a Sănătăţii (OPS), citat într-un comunicat.
Surinam şi-a început eforturile de eradicare a malariei în anii ’50. Primele sale măsuri au constat în “pulverizarea interiorului caselor” cu un pesticid şi administrarea de “tratament anti-malarie”.
În 2001, numărul cazurilor de malarie a ajuns la 15.000. Situaţia a fost adusă sub control câţiva ani mai târziu datorită Fondului mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei, care a contribuit la consolidarea luptei pentru prevenirea acestei boli prin “distribuirea de plase de ţânţari tratate cu insecticid”, a precizat OMS, potrivit Agerpres.
Ultimul caz de malarie a fost raportat în 2021, potrivit datelor organizaţiei. “Angajamentul ferm al Surinamului în favoarea echităţii în domeniul sănătăţii reprezintă o sursă de inspiraţie pentru toate ţările care se străduiesc să aibă un viitor fără malarie”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.