Operațiune este rezultatul unor eforturi concertate ale SIE și MAE, care, prin contactele din Orientul Mijlociu, au primit promisiuni de la mai multe state că se vor implica pentru eliberarea ostaticilor și au primit garanții că românul va fi adus în țară.
Nava Galaxy Leader, aflată sub pavilion Bahamas și care era operată de japonezii de la Nippon Yusen, naviga în Marea Roșie pe 19 noiembrie 2023 când a fost capturată de către milițiile Houthi și dusă lângă coasta statului Yemen, printre membrii echipajului luat ostatic aflându-se și un cetățean român.
La trei luni de la răpire, Ciprian Soare a fost dus în Yemen, și de atunci au avut loc discuții intense pentru eliberarea lui.
La data de 19 noiembrie a.c., nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roşie, a fost capturată de către miliţiile Houthi şi dusă lângă coasta statului Yemen. După ce au apărut informații că la bord era și un român, la nivelul MAE s-a constituit o celulă de criză.
Imediat după atac, rebelii Houthi au publicat un filmuleț cu momentul capturării navei cargo pe care se afla și cetățeanul român. Militanții din Yemen au folosit un elicopter care a aterizat pe puntea vaporului, au mers direct în cabina de comandă unde i-au luat ostatici pe membrii echipajului, printre care și pe român.
Aproximativ 25 de persoane de diferite naţionalităţi, care provin din Filipine, Bulgaria, Ucraina, România şi Mexic, se aflau la bordul vasului comercial.
Românul Ciprian Soare, în vârstă de 28 de ani la momentul capturării sale, este din Brăila și era angajat ca electrician pe vasul comercial.
Nava, un transportor de maşini, se îndrepta spre India dinspre Europa fără încărcătură. Rebelii houthi au afirmat că au capturat vaporul spunând că este israelian.
Negocierile diplomatice pentru eliberarea marinarului român au dus la un acord, astfel că cetățeanul român va ajunge în țară după ce va intra în custodia autorităților consulare române, conform surselor citate.