Compania israeliană Elbit Systems a obţinut un contract în valoare de aproape 60 de milioane de dolari pentru furnizarea către o ţară europeană NATO a sistemelor sale multistrat (multi-layered) de luptă împotriva avioanelor fără pilot (Counter Unmanned Aerial Systems – C-UAS), anunţă compania.
Contractul va fi implementat pe o perioadă de 3 ani, iar surse ale Monitorul Apărării şi Securităţii susţin că ţara NATO care a semnat acest contract este chiar România, potrivit Monitorului Apărării și Securității, citează Mediafax.
Potrivit contractului, compania Elbit Systems va livra – României, potrivit surselor MAS – sistemul modular ReDrone™ Counter-UAS. Această soluţie integrează radarul avansat DAiR, senzori de intelligence semnal (SIGINT), măsuri de combatere electronică (EW) şi sarcini utile electro-optice (EO) pentru zi şi noapte, oferind o imagine aeriană completă şi îmbunătăţită, împreună cu capabilităţi avansate de atac electronic.
Ce este sistemul ReDrone
Conform companiei producătoare, sistemul modular, multi-senzor şi multi-misiune ReDrone face parte din portofoliul avansat de EW, radare şi SIGINT. Acesta depăşeşte performanţele senzorilor activi şi pasivi convenţionali, permiţând detectarea şi localizarea rapidă a mai multor drone simultan, utilizând diverse canale de comunicare în zona protejată. Sistemul ReDrone poate detecta, identifica, localiza, urmări şi neutraliza drone ostile de tip UAS, atât pe timp de zi, cât şi noaptea, în medii urbane sau rurale şi în orice condiţii meteorologice. Sistemul este disponibil în configuraţii fixe şi mobile, ce pot fi montate pe platforme de vehicule pentru a asigura o flexibilitate operaţională sporită. De asemenea, integrează capacităţi avansate C4I (comandă şi control), facilitând gestionarea eficientă a misiunilor.
Informaţia privind acest contract nu a fost confirmată, încă, de ministerul apărării naţionale, contactat de MAS. Este posibil, însă, ca acesta să fie anunţat în următoarele zile.
România s-a confruntat, de la începutul războiului din Ucraina, cu mai multe cazuri de încălcări ale spaţiului aerian naţional de către drone ruseşti. Nu mai puţin de 10 astfel de incidente au avut loc, cele mai multe dintre acestea în 2024. În acest context, s-a subliniat la nivelul experţilor nevoia de sisteme antidrone eficiente, care să poată fi folosite în astfel de situaţii, mai ales că, recent, România a şi actualizat legile de interceptare şi doborâre a avionelor şi dronelor care intră ilegal în spaţiul aerian românesc.