Autorităţile talibane urmează să sărbătorească, miercuri, a treia aniversare de la preluarea puterii în Afganistan, cu o paradă militară la o fostă bază militară americană şi festivităţi în principalele oraşe, transmite AFP.
Înainte de „ziua victoriei”, în capitala Kabul şi în Kandahar, reşedinţa spirituală a talibanilor, au fost instituite măsuri de securitate suplimentare, atacurile grupării Stat Islamic reprezentând o ameninţare continuă în ţară.
Forţele talibane au cucerit Kabulul la 15 august 2021, după ce guvernul susţinut de SUA s-a prăbuşit şi liderii săi au fugit în exil. Aniversarea este marcată cu o zi mai devreme în calendarul afgan.
„Ziua Victoriei este, din punct de vedere istoric, o zi semnificativă şi mândră pentru Ummah (naţiunea) islamică şi, în special, pentru poporul afgan”, a declarat, marţi, premierul Mohammad Hassan Akhund.
„La această dată, Allah a acordat naţiunii mujahedine din Afganistan o victorie decisivă asupra unei forţe internaţionale arogante şi ocupante”, a adăugat el.
În cei trei ani de când a preluat puterea, guvernul taliban şi-a consolidat controlul asupra ţării, punând în aplicare legi bazate pe interpretarea sa strictă a islamului, chiar dacă aceasta nu este încă recunoscută de niciun alt stat.
Restricţiile impuse femeilor, care suportă cea mai mare parte a politicilor pe care Organizaţia Naţiunilor Unite le-a numit „apartheid de gen”, rămân un punct cheie de cotitură.
Bannere, steaguri şi poezie
Cu câteva zile înainte de manifestări, muncitorii au fost ocupaţi să monteze bannere şi panouri pe care scria „Felicitări” cu data aniversării în jurul Kabulului.
Vânzătorii care vindeau steaguri ale Emiratului Islamic al Afganistanului – numele oficial al ţării dat de guvernul taliban – împânzeau oraşul, iar steagurile albe şi negre fluturau şi ele pe străzi.
O paradă militară şi discursuri urmează să aibă loc la baza aeriană Bagram, fostul centru de operaţiuni al armatei americane în Afganistan, la aproximativ 40 de kilometri de Kabul.
În capitală vor avea loc festivităţi cu sportivi şi lecturi de poezie.
De asemenea, în sudul oraşului Kandahar – locul de naştere al mişcării talibane şi reşedinţa liderului izolat Hibatullah Akhundzada, care conduce prin edicte religioase – au fost instalate sisteme de securitate şi decoraţiuni.
Securitatea a fost o prioritate-cheie pentru autorităţile talibane şi, deşi mulţi afgani îşi exprimă uşurarea faţă de sfârşitul a 40 de ani de conflicte succesive, economia rămâne în criză, iar populaţia este afectată de o criză umanitară tot mai gravă.
O declaraţie comună a grupurilor neguvernamentale internaţionale a avertizat cu privire la deficitul tot mai mare de finanţare a ajutoarelor pentru această ţară, în care 23,7 milioane de persoane au nevoie de asistenţă umanitară.
Human Rights Watch (HRW) a reiterat apelurile la presiuni asupra guvernului taliban pentru a ridica restricţiile impuse femeilor, care au fost excluse din viaţa publică şi li s-a interzis accesul la învăţământul secundar şi superior.
„Cea de-a treia aniversare a preluării puterii de către talibani este o amintire sumbră a crizei drepturilor omului din Afganistan, dar ar trebui să fie şi un apel la acţiune”, a declarat Fereshta Abbasi, cercetător în Afganistan pentru HRW.