Tanczos Barna: Companiile care acţionează pe o piaţă concurenţială trebuie tratate diferit; trebuie să fie competitivă/ Despre directorul CFR: Înţeleg de la colegii noştri din Ministerul Transporturilor că ”munceşte de crapă” / Trebuie un pic de smerenie

#image_title

Vicepremierul Tanzcos Barna (UDMR) a afirmat, miercuri seară, că eficientizarea companiilor statului trebuie să ţină cont de mai multe aspecte, unul dintre acestea fiind companiile strategice.”Companiile care acţionează pe o piaţă concurenţială trebuie tratate diferit”, afirmă vicepremierul, referindu-se, de exemplu, la Nuclearelectrica şi la Hidroelectrica, ambele având profit. Tot companie strategică este şi CFR, dar aceasta trăieşte din subvenţii. Întrebat despre salariul de 11.000 de euro al directorului CFR, Tanczos Barna a afirmat: ”Trebuie un pic de smerenie”.

”Companiile care acţionează pe o piaţă concurenţială trebuie tratate diferit. Avem câteva strategice şi acolo statul trebuie să aibă altfel de grijă de acele companii. Nuclearelectrica, de exemplu, o companie care este pe profit, o companie care asigură viitorul energetic al ţării prin investiţiile pe care le face”, a declarat, miercuri seară, la B1 TV, vicepremierul Tanczos Barna.

Potrivit acestuia, tratezi altfel şi salariile directorilor şi ale salariaţilor.

”Nu vreau să vreau să jignesc pe nimeni, dar nu este acvicultură, este activitate nucleară şi acolo nu poţi să ai pretenţia ca cineva cu jumătate de salariu  – 1.000 de lei, 3.000, 5.000 de lei să vină şi să facă performanţă la nivel înalt. Dar trebuie să fie o companie competitivă”, a mai declarat vicepremierul.

Tanczos Barna s-a referit şi la Hirdoelectrica, compania statului cu cel mai mare profit.

”Pe o piaţă concurenţială, Hidroelectrica a făcut peste 4 miliarde de lei profit şi a virat statului peste 3 miliarde. În contrapartidă sunt companii care trăiesc din subvenţii, Sunt strategice, că nu poţi să spui că CFR nu este strategică, dar nu poţi să te lauzi cu salariul pe care-l ai (11.000 de euro directorul CFT Cătălin Preoteasa –n.r.). Trebuie un pic de smerenie”, a mai declarat vicepremierul.

Acesta a apreciat că CFR trebuie să primească compensaţiile pe care le primesc companiile feroviare oriunde în lume, întrucât ”trenul trebuie să meargă şi cu doi călători şi cu 200 de călători”.

Referndu-se la directorul CFR, vicepremierul a mai declarat: ”Înţeleg de la colegii noştri din Ministerul Transporturilor că «munceşte de crapă», dau un citat dintr-un mesaj de astăzi. Eu pot să recunosc şi că accept că este greu să conduci CFR Călători şi sunt convins că domnul director chiar munceşte, dar asta nu înseamnă că ne lăudăm cu salariul pe care-l avem”.

Guvernul pregăteşte al doilea pachet de măsuri pentru reducerea deficitului, eficientizarea activităţii companiilor statului şi reducerea pierderilor în acestea fiind una dintre direcţii.

Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a publicat, miercuri, aşa cum a anunţat vicepremierul Dragoş Anastasiu, detaliile financiare ale celor 1.326 de întreprinderi publice. Cele mai mari profituri le înregistrează Hidroelectrica, Romgaz şi Nuclearelectrica. Top cinci este completat, dar cu profituri semnificativ mai mici, de către CEC Bank şi Compamia Naţională Aeroporturi Bucureşti.

Marţi, vicepremierul Dragoş Anastasiu a anunţat că 266 de companii publice generează pierderi de 2,5 miliarde de lei, iar şapte dintre acestea fac pierderi de două miliarde de lei, după ce primesc subvenţii. El a precizat că pe această listă se află companii precum CFR SA, CFR Marfă, Termoenergetica, Metrorex, Electrocentrale Craiova SA şi Unifarm SA.

 

 

 

 

Două dintre cele mai populare insule grecești în rândul românilor au impus taxe suplimentare

Zelenski promite o lege care va asigura independenţa instituţiilor anticorupţie, după ce Ursula von der Leyen şi alţi politicieni europeni îl avertizează în legătură cu legislaţia controversată ce pune în pericol ambiţiile ţării pentru aderarea la UE