Vicepremierul Tanczos Barna (UDMR) este de părere că statul trebuie să înceapă austeritatea cu el însuşi. El s-a referit la reducerea privilegiilor şi sporurilor şi a apreciat că reducerile vor duce la nemulţumire n societate, dar este o abordare justă. ”Doar aşa putem reduce deficitul. Doar aşa putem recâştiga încrederea oamenilor”, a transmis vicepremierul.
”Statul trebuie să înceapă austeritatea cu el însuşi. Doar aşa putem reduce deficitul. Doar aşa putem recâştiga încrederea oamenilor”, a scris, marţi, pe Facebook, Tanczos Barna.
Într-un video care însoţeşte postarea, vicepremierul face referire la deficitul de 9,3% şi cum s-a ajuns în această situaţie.
”Acest deficit a fost generat, de exemplu, anul trecut, de trei factori foarte importanţi – majorarea pensiilor, majorarea salariilor, majorarea sumelor pentru investiţii. Primele două componente asigură o creştere economică bazată pe consum. A treia componentă, investiţiile, duc către o filozofie diferită, o filozufie de creştere economică bazată pentru producţie, pentru investiţi”, afirmă viepremierul Tanczos Barna.
Potrivit acestuia, ”noi dacă nu abortăm cele trei probleme, general vorbind, din administraţia centrală, de salarii, pensii şi alte privilegii, pensionări anticipate şi investiţii, nu vom reuşi să rezolvăm această problemă”.
”Prima componentă de privilegii, sporuri, diverse privilegii a fost deja abordată în primul pachet, vor veni şi elemente în pachetul 2 şi pachetut 3. Privilegile eliminate înseamnă o abordare justă, echitate”, a mai declarat vicepremierul.
Tanczos Barna a precizat că ”aceste reduceri cu siguranţă vor deranja”.
”Sindicatele au rolul lor în societate, guvernul are propriul rol în societate. Cele două elemente pot ajunge la un compromis prin dialog”, a adăugat vicepremierul.
Primul pachet de măsuri pentru reducerea deficitului a fost adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului, iar al doilea este pregătit în prezent şi ar urma să fie adoptat la finalul lunii iulie. Forma de adoptare nu a fost încă stabilită clar.