Temelia Americii se erodează: A început ‘exodul creierelor’ și au ales o țară de top din Europa

#image_title

Opt cercetători americani au devenit primii „refugiați științifici” acceptați oficial în Franța, după ce au decis să părăsească Statele Unite pentru a se alătura Universității Aix-Marseille. Decizia vine pe fondul reducerilor de fonduri și al presiunilor politice asupra cercetării academice, intensificate în timpul administrației Trump, relatează Politico.

Universitatea Aix-Marseille a prezentat oficial săptămâna trecută cei opt cercetători americani, aflați în ultima etapă de integrare în programul „Safe Place for Science”, în traducere liberă, Un loc sigur pentru știință. Proiectul este destinat oamenilor de știință care au fost afectați sau se tem de pierderi de finanțare din activitatea lor.

content-image

Este pentru prima dată când o universitate din Franța derulează un astfel de program, ceea ce face ca cei opt cercetători să fie primii „refugiați academici” care se mută din SUA în Franța în mod organizat, printr-o inițiativă de acest fel.

Vorbind din laboratorul de astrofizică al AMU, președintele universității, Éric Berton, a comparat situația cu fuga savanților europeni din fața regimului nazist. „Ceea ce se întâmplă acum nu este diferit de o altă perioadă întunecată a istoriei noastre”, a declarat el. Berton, alături de fostul președinte francez François Hollande, pledează pentru recunoașterea oficială a statutului de „refugiat științific”.

Mulți dintre cercetători au cerut ca numele lor să nu fie făcute publice, din teama de a-și pierde posturile academice în SUA, în cazul în care negocierile cu universitatea din Franța eșuează. Printre aplicanți se numără James, specialist în știința climei, și soția sa, cercetătoare în domeniul justiției și democrației, care spun că domeniile lor sunt vizate direct de reducerile de finanțare.

„Întregul sistem de cercetare și educație din Statele Unite este, cu adevărat, sub asediu,” a declarat și Brian Sandberg, profesor de istorie, aflat deja în Marsilia ca profesor invitat.

Universitatea a anunțat că peste 290 de cercetători au aplicat pentru program, inclusiv de la universități de prestigiu precum Yale sau Stanford.

Universitatea Aix-Marseille a alocat deja 15 milioane de euro programului și face demersuri pentru a obține sprijin guvernamental suplimentar, în scopul de a crește numărul pozițiilor disponibile.

content-image

Pentru mulți, mutarea în Franța vine cu provocări. Limba, diferențele culturale și mai ales salariile mai mici în comparație cu cele din SUA reprezintă obstacole serioase. Totuși, viața în Marsilia poate oferi beneficii compensatorii.

O tânără antropologă biologică, care își crește doi copii, a spus că încă ezită să semneze contractul, dar apreciază accesul la educație gratuită și costul mai scăzut al vieții în Franța. „Va fi mult mai puțin stres, politic și academic,” a spus ea.

Europa se pregătește pentru un val mare de decese: Câteva mii de persoane ar putea muri în perioada următoare

Cupolă de foc deasupra Europei: Valul de căldură extremă se îndreaptă spre România