„Vă mulţumesc, preşedinte Trump pentru ordinul dumneavoastră executiv curajos împotriva CPI. El va apăra Statele Unite şi Israelul de o instanţă coruptă antiamericană şi antisemită care nu are jurisdicţie sau temei să poarte un război legal împotriva noastră”, a transmis biroul lui Netanyahu într-un comunicat. „CPI a lansat o campanie nemiloasă împotriva Israelului ca o repetiţie pentru a acţiona împotriva Statelor Unite. Ordinul executiv al preşedintelui Trump protejează suveranitatea ambelor ţări şi a curajoşilor lor soldaţi”, se adaugă în comunicat.
Documentul include sancţiuni împotriva CPI – creată prin Statutul de la Roma cu misiunea de a judeca persoanele acuzate de crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid în întreaga lume – pentru acţiuni împotriva Statelor Unite şi a aliaţilor săi: o ţară membră a NATO sau un partener de seamă care nu aparţine organizaţiei respective, aminteşte EFE. Ordinul executiv are în vedere restricţii financiare şi restricţionează obţinerea de vize pentru a călători în Statele Unite pentru membrii CPI, precum şi pentru rudele lor imediate (partenerul şi copiii), care colaborează la investigaţiile judecătoreşti împotriva cetăţenilor americani sau aliaţilor Washingtonului.
La rândul său, ministrul de externe israelian, Gideon Saar, a acuzat vineri instanţa că „a urmărit obsesiv” atât Israelul, cât şi pe liderii săi şi a declarat că această instanţă internaţională „operează fără jurisdicţie”, întrucât nici Israelul, nici Statele Unite nu sunt ţări membre (şi nici China sau Rusia – n.r.).
„Israelul şi Statele Unite sunt democraţii prospere, cu armate care respectă dreptul internaţional. Acţiunile ‘tribunalului’ sunt imorale şi nu au niciun temei legal”, a continuat Saar.
La sfârşitul lunii noiembrie 2024, CPI a emis mandate de arestare împotriva lui Nentayahu şi a fostului său ministru al Apărării, Yoav Gallant, suspectaţi de comiterea unor crime de război şi crime împotriva umanităţii în Gaza începând cu data de 8 octombrie 2023. Judecătorii au aprobat, de asemenea, un mandat de arestare pentru Mohamed Deif, şeful aripii militare a Hamas, ucis de Israel în timpul ofensivei din Gaza.
Aflat în vizită în SUA, Netanyahu a insistat joi că „merită ascultată cu atenţie” propunerea lui Trump privind deportarea în masă a palestinienilor din Gaza.
Marţi, „am avut o întâlnire istorică cu preşedintele Trump, care a fost un mare punct de cotitură pentru viitorul Israelului”, a declarat Netanyahu într-un discurs înregistrat în ebraică, conform unei transcrieri difuzate vineri dimineaţă de biroul său. „La această întâlnire, el şi-a exprimat ideea referitoare la Gaza pentru ‘ziua de după’ Hamas şi cred că merită să ascultăm cu atenţie această idee, care este prima idee originală care a fost ridicată în ultimii ani”, a adăugat el.
Netanyahu, un oponent ferm al creării unui stat palestinian, potrivit EFE, a mai declarat că s-a întâlnit cu înalţi oficiali guvernamentali americani, cu vicepreşedintele şi secretarul apărării, Pete Hegseth, la Pentagon, pe care i-a descris drept „mari prieteni ai statului Israel”.
„De acolo m-am dus la Congres unde m-am întâlnit cu şefii Camerei Reprezentanţilor şi ai Senatului, republicani şi democraţi deopotrivă, şi toţi au fost de acord cu mine în privinţa a două lucruri: unul, că Iranul nu ar trebui să aibă arme nucleare şi doi, că (gruparea islamistă palestiniană) Hamas ar trebui eliminată. Ea nu poate fi acolo în Gaza”, a continuat Netanyahu.
Marţi, Trump a sugerat să transforme Fâşia Gaza într-un fel de paradis turistic sau rezidenţial, o „Rivieră a Orientului Mijlociu”, potrivit declaraţiei preşedintelui american, după expulzarea forţată a palestinienilor din Gaza, demers care încalcă dreptul internaţional umanitar prin faptul că urmăreşte strămutarea forţată a unei populaţii dintr-un teritoriu ocupat.
„Când strămutarea forţată are loc ca parte a unei politici de stat şi cu intenţie, poate reprezenta o crimă de război şi o crimă împotriva umanităţii”, a declarat pentru EFE Omar Shaker, director HRW pentru Israel şi Palestina.