Un punct cheie de urmărit pe măsură ce rezultatele din România încep să apară după închiderea secţiilor de votare la ora locală 21:00 va fi votul diasporei, care în primul tur de acum două săptămâni a votat cu peste 60% pentru Simion, scrie The Guardian.
În ultimele două decenii, aproape 20% din populaţia României a plecat în căutarea unor oportunităţi mai bune în străinătate, iar estimările privind diaspora actuală încep de la aproximativ 4 milioane. Până la ora locală 19:00, un număr uimitor de mare, de 1,6 milioane de persoane, votaseră deja, inclusiv peste 260 000 în Marea Britanie, notează The Guardian.
„Diaspora este de ceva timp puternic antisistem, ceea ce înseamnă acum că este puternic de extremă dreapta”, a declarat Cristian Pîrvulescu, directorul Universităţii Naţionale de Studii Politice şi Administraţie Publică din Bucureşti, citat de cotidianul britanic. „În Italia, unde comunitatea românească este de peste un milion, aproape 75% au votat pentru Simion în primul tur. Românii din străinătate trăiesc în ceea ce este un fel de „Românie virtuală”, foarte online, şi nu cred în media tradiţională”, a explicat Pîrvulescu.
Candidatul extremei drepte s-a descurcat bine şi în Germania şi Spania, care au mari comunităţi româneşti. „Votul lor este un vot de protest împotriva partidelor tradiţionale, care sunt văzute ca fiind corupte”, a declarat Antonela Cappelle-Pogacean, cercetător la Sciences-Po în Franţa. „Este, de asemenea, un vot cu motivaţii socioeconomice, deoarece în aceste societăţi occidentale, diaspora română este în mare parte din clasa muncitoare. În sfârşit, este şi un vot identitar – sunt într-un fel sfâşiaţi între viaţa lor reconstruită şi dorinţa de a se întoarce în România”, a explicat cercetătoarea.
În Europa Centrală şi de Est – în ţări precum Polonia, Moldova şi Ungaria – candidatul proeuropean, primarul Bucureştiului Nicuşor Dan, s-a clasat pe primul loc, reflectând cel mai probabil opoziţia lui Simion faţă de trimiterea de ajutor militar suplimentar Ucrainei. Există peste 900 de secţii de votare în străinătate, votul fiind permis pe parcursul a trei zile.
Indiferent de motivaţiile sale, votul diasporei – poate mai mult de un milion de buletine de vot, până la 10% din totalul primului tur – poate influenţa în mod clar un scrutin strâns. Şi, ceea ce complică şi mai mult lucrurile, puţine sondaje de opinie din România, care oricum nu sunt deosebit de precise, încearcă să îl prezică.
Cu toate acestea, este interesant faptul că un sondaj din această săptămână care a inclus alegătorii care locuiesc în străinătate i-a arătat pe Simion şi Dan la egalitate. Toţi observatorii sunt de acord că prezenţa la vot, atât în ţară, cât şi în străinătate, va fi esenţială duminică, o rată de participare mai mare fiind considerată favorabilă lui Dan, precizează The Guardian.