În condițiile în care Ordonanța adoptată de Guvern lasă loc la interpretări, susținătorii lui Georgescu consideră că, astfel, ar evita posibile amenzi.
Pe lângă clipuri în care sunt promovate companii care fac curățenie, acest hashtag a fost preluat în ultimele zile de susținătorii lui Călin Georgescu.
„Curățenie generală” se bazează, practic, pe inițialele lui Călin Georgescu – „C.G.” – pe care le-a folosit inclusiv pe materialele din campania electorală pentru alegerile prezidențiale, anulate între timp, sub forma: „#CG11”.
„Nu e nevoie să postăm vreun candidat, noi oricum votăm ”Curățenie Generală” – știți ce zic?”, potrivit unui clip video postat pe 17 ianuarie, care a strâns 23.000 de like-uri și 2.200 de comentarii.
Potrivit sursei citate, în ultimele 5 zile au fost postate clipuri asemănătoare și de alți susținători ai lui Georgescu.
Hashtag-ul „#curateniegenerala” mai este folosit pentru a promova în mediul online protestul anunțat pentru 24 ianuarie din Parcul Tineretului, din Capitală.
O analiză realizată cu ajutorul unei aplicații de profil (independente de TikTok) reiese că sub hashtag-ul „#curateniegenerala” erau publicate, între octombrie și decembrie 2024, sub 10 clipuri pe zi.
Începând cu a doua jumătate a lunii ianuarie, însă, utilizatorii de TikTok au început să posteze peste 50 de clipuri pe zi folosindu-se de hashtag-ul „#curateniegenerala”.
Aceeași aplicație arată că în ultimele 7 zile au fost postate peste 500 de clipuri cu hashtagul „#curateniegenerala”, clipuri video care au strâns aproximativ 30 de milioane de vizualizări.
Pe 16 ianuarie, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din mai 2025, fără să fie pusă în dezbatere publică, lucru criticat aspru de către societatea civilă.
În Articolul 15 din această Ordonanță, Guvernul a reglementat și publicitatea electorală. E important de menționat că aceste reguli se aplică doar campaniei electorale, care începe cu o lună înainte de primul tur (stabilit în 4 mai 2025).
„Orice promovare, distribuire, postare sau editare a unor materiale publicitare politice de către actorii politici pe platforme online” trebuie să fie însoțită de mai multe informații:
– indicație că este vorba de un material publicitar politic;
– identitatea sponsorului (nume, adresa de mail);
– o mențiune că materialul este distribuit către un anumit grup de oameni;
– o mențiune că banii cheltuiți pentru acest articol provin din surse permise de Lege;
– o mențiune că materialul publicitar a făcut obiectul unei promovări electorale sau al unei promovări electorale plătite;
„Detalierea modului de promovare, distribuire, postare sau editare a materialelor publicitare politice se stabileşte prin hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente”, se mai arată în Ordonanța menționată.
Același articol arată că, dacă vor exista materiale promovate fără să fie însoțite de indicațiile menționate mai sus, acest lucru va fi considerat contravenție și va fi sancționat cu amendă de la 15.000 de lei la 50.000 de lei.
Susținătorii lui Călin Georgescu au acuzat că Guvernul încearcă să îi cenzureze și au găsit o metodă prin care, arată ei, vor evita amenzile.
„Schimbăm numele lui Călin Georgescu pe toate rețelele de socializare sub pseudonimul -Curățenie Generală! Asta ca să (….) pe cenzura din OUG (…) În acest fel, nimeni nu poate fi amendat de disperații statului mafiot. Votez Călin Georgescu”, potrivit descrierii unui clip video postat pe TikTok.
„Ne-ați băgat O.U să ne închideți gura? Nici o problemă! Curățenie Generală. Știm ce avem de făcut”, potrivit unui alt clip video postat pe platformă.
Întrebare: „Dacă postez un steag tricolor fără nici o descriere, oare va fi de ajuns să se înțeleagă cu cine votez?”. Răspuns: „Postăm curățenie generală (CG)”, este un schimb de comentarii la un alt clip video postat pe TikTok de susținătorii lui Georgescu.