Timişoara: Medici, asistente şi paciente participă la un miting şi cer autorităţilor locale să identifice o clădire unde să îşi desfăşoare activitatea, după ce Maternitatea Odobescu a fost închisă în urma prăbuşirii unui tavan

Aproximativ 100 de persoane, medici, asistente, moaşe şi paciente, patricipă, joi, la un protest prin care cer reprezentanţilor Primăriei Timişoara să găsească o soluţie pentru a-şi continua activitatea, după ce Maternitatea Odobescu a fost închisă la începutul lunii decembrie, în urma prăbuşirii unui tavan.

Maternitatea Odobescu aparţine de Spitalul Municipal Timişoara care se află în administrarea Primăriei Timişoara.

Participanţii la miting poartă pacarte pe care au scris ”Relocaţi urgent Maternitatea Odobescu”.

”Chiar nu ne aude nimeni? Lucrez din 1/986 la maternitate. Veşnic sunt promisiuni, discuţii pentru clădirea asta, de ani de zile, dar s-a aşteptat până eram la un pas de tragedie.. şi acuma, din câte am înţeles, nu prea. Sperăm la un ajutor de undeva, în primul rând pentru gravide. În clădirea asta se năşteau între 350 şi 400 de copii pe lună, care acum nu ştim ce se întâmplă cu femeile astea, că sunt redirecţionate spre alte oraşe sau spre clinicile private, care îşi p permit, dar nu este în regulă. Suntem în prag de pensie şi acum stăm aruncate pe diverse secţii, te miri pe unde, redistribuire. Ce redistribuire? Noi suntem moaşe”, a declarat o angajată a Maternităţii Odobescu, care participă la protest.

”La maternitatea cealaltă (Maternitatea Bega, care aparţine de Spitalul Judeţean Timişoara – n.r.) nu ne-au primit. Nu ţine de noi. Am făcut o facultate, am făcut o specializare. Nu ţine de noi. Sunt atâţia medici care sunt, nu au cabinete private unde să lucreze, trebuie să îşi desfăşoare şi ei activitatea undeva. Nu se poate aşa ceva. De o lună şi ceva stăm pe margine.  Nu am nicio siguranţă a zilei de mâine”, a adaugat o altă participantă la miting.

Primarul Dominic Fritz a transmis un comunicat de presă, joi, în care a precizat că în această perioadă sunt în evaluare mai multe clădiri unde s-ar putea muta maternitatea.

”Siguranţa pacientelor şi bebeluşilor este pe primul loc. Mă bucur că deocamdată, naşterile planificate la Odobescu sunt preluate de Maternitatea Consiliului Judeţean şi parţial şi de clinici private. Plătim acum preţul pentru decenii de cârpeli, dar şi pentru faptul că proiectul unei maternităţi noi a căzut la finanţare prin PNRR. Căutăm activ o soluţie şi sunt încrezător că în curând o vom putea anunţa. Lumina la capătul tunelului este faptul că în orice nouă locaţie, condiţiile pentru paciente, nou-născuţi şi cadrele medicale vor fi mai bune decât au fost până acum”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Potrivit Primăriei Timişoara, ”expertiza tehnică efectuată la clădirea veche de 120 de ani a Maternităţii Odobescu a evidenţiat probleme majore, care nu pot fi rezolvate prin simple reparaţii. În urma expertizei a reieşit că intervenţiile punctuale realizate de-a lungul anilor au fost necorespunzătoare şi chiar au afectat structura tavanelor”.

La începutul lunii decembrie 2024, după prăbuşirea unui tavan, clădirea veche de peste 120 de ani în care au funcţionat secţiile de Obstetrică şi Neonatologie ale Maternităţîi Odobescu din cadrul Spitalului Municipal Timişoara a fost declarată improprie pentru funcţionare şi a fost oprită activitatea medicală. De atunci, toate cazurile de la spitalul primăriei sunt trimise la Maternitatea nouă Bega a Spitalului Judeţean.

Doar o mică parte dintre salariaţi au fost relocaţi la maternitatea Spitalului Judeţean ca să îi ajute pe colegii de acolo cu naşterile suplimentare ori alte probleme medicale. De o luna, volumul de munca de la Maternitatea Bega s-a triplat.

Fosta administraţie Robu a întocmit documentaţiile pentru o nouă maternitate a Spitalului Municipal Timişoara şi a alocat şi un teren de peste 8000 mp pe Calea Bogdăneştilor, colţ cu Balta Verde. Din 2021, spitalul avea şi autorizaţie de construire, însă proiectul nu a primit finanţare prin PNRR.

Administraţia Fritz ar fi putut să îl depună printr-un alt program prin fonduri europene, prin Programul Naţional de Investiţii în Infrastructură Unităţilor Spitaliceşti, de unde ar fi putut primi peste 70 de milioane de euro, dar n-a făcut-o.

În urmă cu doar o lună, conducerea Primăriei Timişoara a aprobat un studiu de prefezabilitate pentru un viitor Spital Municipal, de cel mult 400 de paturi, care ar include şi secţii de obstetrică-ginecologie. Micul nou spital municipal dorit de administratia locală ar costa peste 140 de milioane de euro şi nu va reuşi, aşa cum primarul promisese în campania electorală, să adune laolaltă toate secţiile unităţii medicale, care acum funcţionează în 14 locaţii din Timişoara şi însumează peste 1.000 de paturi.

 

Protest al sindicaliştilor din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, la Bucureşti, faţă de prevederile Ordonanţei trenuleţ / Marş din Piaţa Universităţii către sediul Guvernului / Vor fi pichetate mai multe ministere / Restricţii de trafic

Călin Georgescu, incapabil să-și argumenteze propriile declarați