Toni Greblă intervine în scandalul cheltuirii ilegale a finanțărilor pentru partide: Sunt controale riguroase

„Experienţa acumulată în cei 21 ani de activitate, însumând organizarea a 36 de procese electorale şi asigurarea bunei desfăşurări a acestora, îi conferă Autorităţii Electorale Permanente legitimitate, credibilitate şi statutul de instituţie matură, capabilă să se adapteze la evoluţiile societăţii şi la nevoile şi dorinţele legitime ale cetăţenilor pe care îi serveşte. În anul electoral 2024, alegătorii trebuie să aibă încredere că sistemul electoral românesc este unul sigur, care oferă garanţii de securitate la toate nivelurile şi care conferă, din punct de vedere tehnic, condiţii de maximă corectitudine şi transparenţă, în acord cu exigenţele standardelor europene şi internaţionale în materie”, se artă într-un mesaj al preşedintelui AEP postat pe site-ul oficial al instituţiei.

Potrivit aceleiaşi surse, sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) a eliminat posibilitatea votului multiplu, iar implementarea soluţiei tehnice de blockchain în SIMPV şi în Sistemul informatic de centralizare a proceselor-verbale (SICPV) face imposibilă apariţia ingerinţelor de orice fel în fluxul de date.

„Totodată, în ceea ce priveşte activitatea de finanţare a partidelor politice, încă de la preluarea mandatului de conducere a instituţiei, am exprimat foarte clar că voi lua toate măsurile necesare pentru a asigura echidistanţa faţă de formaţiunile politice şi exercitarea riguroasă a controlului finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, cu respectarea principiilor independenţei, imparţialităţii, legalităţii şi transparenţei. Utilizarea corectă a instrumentelor pe care le avem la dispoziţie ca Autoritate cu atribuţii de control în sfera finanţării partidelor politice presupune şi asigurarea aplicării unitare a reglementărilor legale în activitatea de finanţare a formaţiunilor politice şi a campaniilor electorale. Ca atare, prin acţiunile de îndrumare şi prevenţie derulate de AEP, dintre care menţionez instruirile periodice, parteneriatul cu Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) şi ghidurile elaborate de Autoritate, ne propunem să prevenim abaterile de la prevederile legale şi să uniformizăm interpretarea şi aplicarea normelor din domeniul financiar-contabil”, precizează Toni Greblă.

Deputatul Ringo Dămureanu, ales pe listele AUR şi plecat, între timp, din partid, susţine că formaţiunea condusă de George Simion şi care a primit peste 14 milioane de euro subvenţie, începând cu anul 2021, are „conturile zero şi datorii de milioane”.

El susţine, într-un mesaj postat pe reţele de scoializare, mesaj pe care parlamentarul îl denumeşte „analiză”, că, după ce în primii doi ani nu s-a cheltuit deloc din fondurile primite ca subvenţie, după alegerea lui George Simion, între februarie 2023 şi august 2024, „deşi organizaţiile locale, parlamentarii aleşi şi chiar simplii membri au continuat să suporte toate cheltuielile, ca şi până atunci, conducerea AUR a cheltuit integral subvenţia primită”. Ringo Dămureanu face publice şi date despre modul concret în care banii ar fi fost cheltuiţi.

Într-un text cu titlul „FALIMENT: Cum a ajuns AUR în prag de alegeri cu conturile zero şi datorii de milioane. Şi de ce a ajuns să declanşeze scandalul «Bani contra candidaturi»”, deputatul Ringo Dămureanu face referre la situaţia financiară a AUR în prag de alegeri.

Tulcea: Jandarmii au îndepărtat un şarpe care intrase într-o casă şi se ascunsese după o canapea / Reptila era de câteva zile în acel loc – FOTO

Ligia Deca la Forumul M100: Educația este afectată de schimbările climatice