Indicii principali au consemnat creșteri între 10–12%, în timp ce indicii ajustați cu dividendele acordate (de tip total return) au avansat cu 15–17%, stabilind noi maxime istorice.
Performerii semestrului au fost Transelectrica (+51,19%), Transgaz (+50,93%) și Purcari (+40,3%).
Această evoluție pozitivă este cu atât mai remarcabilă, cu cât ea a survenit în contextul unui mediu politic și economic caracterizat de incertitudine ridicată, deficite bugetare semnificative și lipsa unor conducători politici asumați în prima parte a anului, arată analiștii citați.
„Primul semestru al anului 2025 va rămâne consemnat ca una dintre cele mai incerte perioade politice traversate de România în ultimele trei decenii. Această instabilitate și lipsa de claritate instituțională și-au pus amprenta asupra evoluțiilor pieței bursiere, generând volatilitate și amânarea unor decizii de investiții. Ulterior, pe măsură ce incertitudinea s-a redus, după finalizarea alegerilor prezidențiale, piață a revenit pe un trend ascendent, reușind să recupereze din decalajul înregistrat față de piețele europene. Creșterea de aproximativ 15% a pieței bursiere locale reflectă un nivel încă ridicat de încredere din partea investitorilor în economia românească. Această apreciere a avut loc în pofida unor dezechilibre macroeconomice evidente, aflate încă în expansiune, cum ar fi deficitul bugetar și cel comercial. Există, totuși, speranța că aceste probleme structurale vor fi abordate, cel puțin parțial, sub presiunea agențiilor de rating – care, în esență, reprezintă interesele finanțatorilor internaționali – și din necesitatea accesării fondurilor europene, vitale pentru susținerea investițiilor publice și pentru echilibrarea bugetului național”, se arată în analiză.
Potrivit Prime Transaction, performanțele companiilor sunt strict legate de evoluția cursului de tranzacționare, neținând cont de dividendele acordate, deci de corecțiile cursurilor din datele exdividend. 21 de companii au crescut, în timp ce 9 au scăzut. Media performanțelor bursiere a fost de 11.96%, în timp ce mediană s-a plasat puțîn mai jos, la 11.27%. Intervalul de variație al emitenților din BET-BK a fluctuat între o scădere de 22.5% în cazul AROBS și o creștere de peste 51% în cazul Transelectrica.
Prime Transaction concluzionează: “În prima parte a anului curent, am înregistrat un semestru pozitiv, care lasă speranțe intacte că anul 2025 să fie unul pozitiv pentru piață bursieră. Așa cum ultimele șase săptămâni ne-au demonstrat, din nou, piața bursieră continuă să ofere cele mai bune variante investiționale pentru investitorii de retail, nesofisticați.”