În documentele depuse la tribunal, OpenAI argumentează că măsura este nefondată și reprezintă o ingerință gravă în dreptul utilizatorilor la confidențialitate, notează Ars Technica. Potrivit companiei, ordinul interferează direct cu opțiunile individuale de a șterge sau păstra conversațiile, afectând sute de milioane de utilizatori ai versiunilor gratuite, Plus, Pro și ai API-ului comercial.
O decizie semnată de judecătoarea federală Ona Wang pe 13 mai a motivat măsura prin riscul ca utilizatorii să șteargă potențiale probe, inclusiv accesul la conținuturi protejate de copyright. Însă OpenAI susține că nu există dovezi că ar fi șters intenționat date relevante, iar obligația de a păstra inclusiv conversații temporare sau marcate pentru ștergere generează costuri tehnice „uriașe și disproporționate”.
Mai mult, compania atrage atenția asupra implicațiilor pentru intimitatea utilizatorilor, unii dintre aceștia folosind ChatGPT pentru sarcini personale, de la gestionarea finanțelor până la redactarea unor texte intime, precum jurămintele de nuntă.
Controversa vizează și clienții API, pentru care OpenAI aplică deja politici stricte de retenție. Obligația de a arhiva complet și aceste date este, în viziunea companiei, „nerezonabilă și incompatibilă cu standardele din industrie”.
În fața reacțiilor critice ale comunității, OpenAI a cerut anularea ordonanței și programarea unei audieri urgente, susținând că posibila prejudiciere a încrederii utilizatorilor și a obligațiilor contractuale depășește orice beneficiu speculativ obținut prin păstrarea conversațiilor.