Tot mai multe persoane nefumătoare sunt diagnosticate cu cancer pulmonar. Cercetătorii explică situația

În prezent, cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată este a cincea cauză principală de deces prin cancer la nivel mondial. Acesta se manifestă aproape exclusiv sub forma adenocarcinomului, devenit cel mai răspândit subtip al bolii atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor.

Un studiu publicat în Lancet Respiratory Medicine arată că, în 2022, aproximativ 200.000 de cazuri de adenocarcinom au fost asociate cu expunerea la poluarea aerului, iar cea mai mare incidență a fost observată în Asia de Est, în special în China. Potrivit dr. Freddie Bray, autor principal al studiului, aceste descoperiri evidențiază necesitatea monitorizării continue a riscurilor și identificării factorilor cauzali în regiunile unde fumatul nu este principala cauză a cancerului pulmonar.

Reducerea fumatului în țări precum Marea Britanie și SUA a determinat o creștere proporțională a cazurilor de cancer pulmonar în rândul nefumătorilor. Dacă această tendință va continua depinde de succesul măsurilor de combatere a consumului de tutun și a poluării aerului la nivel global.

În ultimele decenii, distribuția subtipurilor s-a schimbat, adenocarcinomul devenind dominant, reprezentând 45,6% dintre cazurile la bărbați și 59,7% dintre cele la femei. În cazul nefumătorilor, acest tip de cancer constituie până la 70% dintre diagnostice.

În timp ce rata incidenței cancerului pulmonar la bărbați a scăzut în ultimele patru decenii în multe țări, numărul cazurilor în rândul femeilor este în creștere. În 2022, s-au înregistrat aproximativ 1,6 milioane de cazuri la bărbați și 900.000 la femei, iar diferența dintre sexe continuă să se reducă.

În Regatul Unit, numărul femeilor diagnosticate cu cancer pulmonar l-a depășit pentru prima dată pe cel al bărbaților, atrăgând atenția asupra necesității ca femeile să fie la fel de vigilente față de acest tip de cancer precum sunt față de cel mamar. Experții atribuie această schimbare diferențelor istorice în obiceiurile de fumat, dar și altor factori, precum poluarea.

Evoluția compoziției țigărilor și a modului de fumat, alături de creșterea dovezilor privind legătura dintre poluarea aerului și adenocarcinom, explică parțial schimbările observate în incidența cancerului pulmonar. Deși nu este clar ce procent din totalul cazurilor apare la nefumători, datele sugerează că această proporție este în creștere, iar cercetătorii continuă să investigheze alți factori de risc.

Conform The Guardian, studiul a concluzionat că poluarea aerului joacă un rol esențial în creșterea incidenței adenocarcinomului, care reprezintă între 53% și 70% din cazurile de cancer pulmonar la nefumători. Dr. Bray subliniază că aceste date oferă perspective importante asupra modului în care factorii de risc pentru cancerul pulmonar evoluează, ghidând strategiile optime de prevenție la nivel global.

El a adăugat că tendințele în tiparele de fumat și expunerea la poluarea aerului sunt principalii factori care determină schimbările actuale în incidența cancerului pulmonar. În acest context, strategiile de reducere a consumului de tutun și a poluării ar trebui adaptate populațiilor cu cel mai mare risc.

Caracatița din ‘Dosarul Nordis’: ‘Planul Roșu’ era pe masă, dar a fost ignorat. Țepe de proporții, cu ‘binecuvântarea’ statului

VIDEO Cristiano Ronaldo își revendică titlul de GOAT: El este cel mai bun jucător din istoria fotbalului