Transelectrica a afişat un profit net de 158 milioane de lei în T1 2025, în creştere cu 58%

Segmentul activităţilor cu profit permis a consemnat un rezultat pozitiv de 129 milioane de lei în T1 2025, faţă de 109 milioane de lei realizat în T1 2024, în condiţiile în care veniturile operaţionale au crescut cu 55 milioane de lei, corelate cu o creştere mai mică a cheltuielilor (inclusiv amortizarea), respectiv cu 35 milioane de lei.

Creşterea veniturilor operaţionale (587 milioane de lei la 31 martie 2025 faţă de 532 milioane de lei la 31 martie 202) a fost influenţată în principal de majorarea veniturilor din tariful reglementat, în contextul creşterii cantităţii tarifate de energie (+2,6%), a veniturilor din alocarea capacităţii de interconexiune şi a veniturilor din ITC.

Veniturile din transport şi alte venituri din piaţa de energie au înregistrat o creştere de 70 milioane de lei, respectiv de la 506 milioane de lei în T1 2024 la 576 milioane de lei în T1 2025 influenţată, în principal, de majorarea cantităţii de energie electrică şi de tariful aprobat de ANRE, care a condus la o apreciere a veniturilor din tarif reglementat cu 62 milioane de lei (+15%) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Creştere au înregistrat şi veniturile din alocarea capacităţii de interconexiune (+24 milioane de lei) care în intervalul ianuarie – martie 2025 au ajuns la 69 milioane de lei (de la 45 milioane de lei în acelaşi interval din anul 2024), creştere influenţată de modelul de formare al preţului în funcţie de cerere şi ofertă. Alocările implicite, în care sunt prevăzute simultan capacitate şi energie, sunt puternic influenţate de variaţiile preţului energiei electrice pe bursele din Europa, menţionează Transelectrica în raportarea către BVB.

Majorarea cu 8% a cheltuielilor operaţionale, inclusiv amortizarea (458 milioane de lei în T1 2025 faţă de 423 milioane de lei T1 2024) a fost influenţată în principal de creşterea cheltuielilor privind operarea sistemului, a cheltuielilor cu mentenanţa RET, a cheltuielilor cu personalul cât şi a amortizării.

Modificările introduse prin OUG 32/2024 au condus spre o ieşire treptată din schema de sprijin şi o revenire la mecanismele de piaţă concurenţiale, precizează Transelectrica. Ca urmare, începând cu 1 ianuarie 2025, energia necesară acoperirii CPT (consum propriu tehnologic, n.r.) a fost achiziţionată în proporţie de circa 50% prin contracte bilaterale, la un preţ mediu mai mare faţă de perioada similară a anului 2024.

Eliminarea mecanismului de achiziţie centralizată de energie electrică (MACEE), creşterea consumului şi temperaturile scăzute din luna februarie 2025, care au condus la creşterea importurilor în contextul unei producţii hidro mai scăzute, au generat o creştere a preţurilor energiei pe pieţele pe termen scurt faţă de perioada similară a anului 2024.

Segmentul activităţilor zero-profit a înregistrat un rezultat pozitiv, la 31 martie 2025, în sumă de 57 milioane de lei, în creştere cu 39 milioane de lei faţă de rezultatul de 18 milioane de lei realizat în T1 2024, în condiţiile în care veniturile/cheltuielile pe piaţa de echilibrare au fost de peste două ori mai mici în T1 2025 faţă de T1 2024.

Pentru activitatea de servicii de sistem/capacitate de echilibrare, potrivit reglementărilor ANRE, surplusul/deficitul de venit faţă de costurile recunoscute rezultate din desfăşurarea acestei activităţi urmează a fi compensate prin corecţie tarifară ex-post (corecţie negativă/pozitivă) aplicată de ANRE în tarif în anii următori celui în care s-a înregistrat surplusul/deficitul respectiv.

În trimestrul I 2025, s-a înregistrat o scădere uşoară, în procent de 0,5%, a consumului intern net, şi o scădere cu 16% a producţiei nete de energie. În luna februarie 2025 consumul de energie electrică la nivelul SEN a înregistrat o creştere de aproximativ 6%, celelalte două luni înregistrând scăderi ale acestuia, luna ianuarie aproximativ 2% respectiv luna martie aproximativ 4%

Pe ansamblul primului trimestru din 2025, consumul propriu tehnologic în reţeaua electrică de transport a scăzut cu 4,7% comparativ cu perioada similară din 2024, în special ca urmare a fluxurilor fizice mai avantajoase pe liniile de interconexiune de pe graniţele cu Ucraina, Ungaria şi Moldova şi a condiţiilor meteorologice mai favorabile din primele două luni, caracterizate de cantităţi mai reduse de precipitaţii, care au determinat reducerea pierderilor corona.

În calitate de Operator de Transport şi de Sistem (OTS), Transelectrica asigură siguranţă în funcţionarea Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN) şi îmbunătăţirea permanentă a performanţei tehnologice şi adecvanţei Reţelei Electrice de Transport (RET).

CNTEE Transelectrica SA deţine poziţia de monopol natural pe piaţa românească de energie electrică, fiind prima companie cu capital majoritar de stat listată la Bursa de Valori Bucureşti în cadrul programului „O piaţă puternică-Dezvoltarea pieţei de capital”. Acţionarul principal al companiei este Statul Român, prin Secretariatul General al Guvernului, cu aproape 58,7% din acţiuni.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Rho Motion: Vânzările globale de vehicule electrice şi hibride plug-in au crescut în aprilie, în pofida tensiunilor comerciale

Angajaţii Ford au declanşat pentru prima dată o mişcare de protest, din cauza planificatelor concedieri