Transfond: Volumul plăţilor instant a înregistrat o creştere de aproape 93% în România, în primele zece luni

Volumul plăţilor instant, în România, a înregistrat o creştere de 92,94%, în primele zece luni ale acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor Transfond, transmise la solicitarea AGEEPRES.

„Volumul plăţilor instant a înregistrat o creştere semnificativă, de 92,94% în acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform celor mai recente date disponibile. Această evoluţie indică o adopţie accelerată a acestui tip de plăţi, evidenţiind interesul crescut şi încrederea utilizatorilor în tranzacţiile rapide şi sigure oferite prin acest serviciu”, au declarat reprezentanţii Transfond.

Potrivit sursei citate, în perioada ianuarie – octombrie 2024, au fost înregistrate 108.885.971 de plăţi, faţă de 56.433.034 de plăţi realizate în perioada ianuarie – octombrie 2023. De asemenea, valoarea plăţilor instant a urcat, în primele nouă luni ale anului în curs, la 139,004 miliarde de lei, de la 16,732 miliarde de lei, în intervalul similar din 2023.

Ponderea Plăţilor Instant în totalul plăţilor iniţiate prin sistemul SENT (SCT+SCT Inst), pentru perioada ianuarie – septembrie 2024, a fost de 45,20%, reprezentând volum de plăţi, respectiv 25,99%, ca valoare a plăţilor. Pentru luna septembrie ponderile sunt de 48,81% din volum de plăţi şi 27,58% din valoarea plăţilor.

Datele Transfond relevă faptul că, în prezent, infrastructura de plăţi instant cuprinde 15 bănci care acoperă împreună peste 80% din piaţa de plăţi electronice fără card din România, fiind luaţi în considerare şi participanţii aflaţi în etapa finală de implementare, clasament realizat din punct de vedere al activelor.

Specialiştii susţin că perspectivele pentru viitor sunt încurajatoare, întrucât se preconizează că şi restul instituţiilor bancare vor adera treptat, pe măsură ce finalizează etapele necesare de implementare şi adaptare tehnologică. Astfel, se estimează că, în viitorul apropiat, serviciul va deveni disponibil pentru toţi clienţii bancari din România, asigurând o acoperire extinsă a acestui tip de plăţi rapide şi eficiente.

„Infrastructura de plăţi instant stă la baza execuţiei plăţilor iniţiate prin RoPay, primul serviciu naţional de plăţi instant cu mobilul prin care se efectuează plăţi direct de la un cont bancar la altul A2A, („account-to-account”), care utilizează tehnologii precum scanare de cod QR, deep link, NFC (contactless) sau numărul de mobil ca alias („proxy”) pentru IBAN. Prin RoPay se pot iniţia plăţi instant atât între conturi aflate la bănci diferite, cât şi între conturi aflate la aceeaşi bancă. Clientela ţintă pentru RoPay o reprezintă consumatorii şi comercianţii interesaţi să efectueze şi să încaseze plăţi electronice instant cu eforturi şi costuri minime, în raport cu alte mijloace de plată. În data de 14 octombrie 2024 Transfond, Asociaţia Română a Băncilor şi întreaga comunitate bancară din România au lansat serviciul RoPay care va permite utilizatorilor plata instant cu mobilul în conformitate cu Schema naţională de plăţi”, precizează reprezentanţii Transfond.

Întrebaţi despre extinderea sistemului în România, aceştia au afirmat că principalul factor care poate influenţa extinderea sistemului de plăţi instant în România este gradul de adaptare tehnologică a instituţiilor financiare. „Implementarea acestui sistem necesită investiţii în infrastructură IT performantă şi compatibilă cu cerinţele sistemului de plăţi instant. De asemenea, colaborarea între bănci, procesatori de plăţi şi autorităţi de reglementare joacă un rol esenţial în adoptarea rapidă şi eficientă a acestui serviciu la nivel naţional”, au explicat oficialii Transfond.

Sistemul de plăţi instant este prezent şi în ţările din regiune, iar în a doua jumătate a anului 2023, un număr de 34 de sisteme de plăţi de retail din zona euro au procesat aproximativ 51,8 miliarde de tranzacţii, cu o valoare totală de 25 de trilioane de euro. Totodată, transferurile instant de credit au reprezentat 14% din numărul total şi 4% din valoarea totală a tranzacţiilor de transfer de credit.

Schema de plăţi în timp real din Ungaria, bazată pe standardele SCT Inst (cunoscută sub numele de Azonnali fizetesi rendszer – AFR), a înregistrat o creştere semnificativă de la lansarea sa de către băncile ungare în martie 2020.

Ediţia lunii aprilie a „Real-Time Payments World Map”, o colaborare cu The Clearing House, evidenţiază că sistemul AFR în moneda locală a generat 153 de milioane de dolari în plus la producţia economică şi ar putea stimula PIB-ul Ungariei cu 0,19% până în 2026, dacă tendinţele actuale se menţin.

În 2022, volumul plăţilor instant în Ungaria reprezenta aproximativ 5% din totalul plăţilor efectuate în ţară, timp în care AFR, susţinut de Banca Centrală a Ungariei, a facilitat creşterea plăţilor instant în rândul cetăţenilor şi al afacerilor din Ungaria şi a permis tranzacţii în timp real pentru plăţi individuale şi recurente.

CERTIS Instant Payments din Republica Cehă a fost lansat în noiembrie 2018, iar în 2022, plăţile instant au reprezentat 3,5% din totalul plăţilor efectuate. Plăţile instantanee permit clienţilor băncilor cehe să efectueze transferuri de credit unice în coroane cehe (CZK) în câteva secunde. O bancă trebuie să adere la schema de plăţi instantanee şi să fie participant CERTIS pentru a putea oferi acest serviciu consumatorilor. Deoarece participarea în program este opţională, nu toate participantele CERTIS oferă clienţilor lor serviciul de plăţi instantanee, menţionează Transfond.

În Bulgaria, adoptarea plăţilor instant a început mai târziu, odată cu aderarea la schema SEPA Instant în 2021. Cu toate acestea, datele detaliate privind volumul tranzacţiilor sunt limitate, iar adoptarea se află încă în faza incipientă, fiind impulsionată de creşterea treptată a cererii pentru plăţi rapide şi accesibile.

De asemenea, volumul total al plăţilor din Polonia a continuat să crească atât ca valoare, cât şi ca număr de tranzacţii, an de an, în ultimii cinci ani. În context, procentul de plăţi instant din total este de 11%. Polonia pare să fi implementat o strategie pentru a creşte treptat adoptarea plăţilor bancare instant în defavoarea plăţilor cu cardul. AGERPRES/(AS – autor: George Bănciulea, editor: Daniel Badea, editor online: Simona Aruştei)

 

Sursa foto: www.platiinstant.ro

Sursa: www.agerpres.ro

Salvamont România, recomandări pentru cei care vor să petreacă finalul de săptămână la munte, unde se aşteaptă frig şi ninsori viscolite / Ce trebuie să aibă turiştii asupra lor pentru a se feri de animalele sălbatice

Mircea Geoană explică cum s-a vindecat de cancer: A fost suficient cât să mă trezească