„Trebuie să fie măturaţi… acum că preşedintele SUA a început”, a declarat premierul spus Orban într-un interviu pentru postul public de radio.
Liderul naţionalist ungar, care se va confrunta cu alegeri la începutul anului 2026, a spus că beneficiarii de fonduri străine trebuie să se confrunte cu „consecinţe legale” şi trebuie să fie excluşi, deoarece reprezintă o ameninţare la adresa suveranităţii ţării. Nimeni nu are voie să accepte finanţare străină pentru a influenţa politica ungară, a subliniat Viktor Orban.
El a salutat „fereastra în care SUA şi Ungaria au ambele guverne care acceptă suveranitatea drept cea mai mare valoare… Fac ceea ce noi construim aici de 15 ani, iar acesta este momentul în care putem stabili scorul cu aceste reţele internaţionale, atunci când le putem elimina şi putem face ca operaţiunile lor să fie imposibile din punct de vedere legal”, a spus Orban.
Ungaria va lua măsuri pentru a se asigura că toate fondurile de asistenţă provenite din SUA şi destinate ONG-urilor şi mass-mediei care critică guvernul să fie dezvăluite, a mai declarat vineri prim-ministrul ungar, potrivit Reuters.
Trump închide USAID
Premierul Orban, un aliat al preşedintelui Donald Trump, a declarat că a venit momentul „eliminării acestor reţele străine”, acum că administraţia Trump ia în considerare fuzionarea agenţiei de asistenţă pentru dezvoltare a SUA (USAID) în Departamentul de Stat într-o reorganizare majoră care ar alinia cheltuielile sale cu politica preşedintelui „America First” („America pe primul loc”).
„În America i-ar numi agenţi, deoarece nu îşi slujesc ţara, ci acceptă bani de la o altă putere… Noi nu îi numim agenţi… dar aceştia sunt oameni şi organizaţii plătiţi din străinătate a căror sarcină este să răstoarne guvernul ungar”, a afirmat premierul Orban, potrivit Reuters.
Aflat la putere din 2010, Viktor Orban a adoptat la sfârşitul anului 2023 o lege care a înfiinţat o autoritate, Biroul pentru Protecţia Suveranităţii, pentru a cerceta şi monitoriza riscurile a ceea ce el a numit interferenţă politică.
Legea, care a fost criticată de UE, SUA şi mai multe organizaţii internaţionale, interzice finanţarea din străinătate pentru partidele sau grupurile care candidează la alegeri şi prevede pedepse de până la trei ani cu închisoarea.
Pentru această lege, Comisia Europeană a lansat o procedură de încălcare a dreptului comunitar în februarie 2024, invocând potenţialul său de a submina valorile democratice şi drepturile fundamentale ale Uniunii.