Trei persoane au fost ucise şi 35 transportate la spital în urma unui atac al Ucrainei asupra unei fabrici din oraşul Ijevsk, la peste 1.000 km de graniţă, potrivit autorităţilor ruse, relatează Reuters.
Dintre cei răniţi, zece au suferit leziuni grave, a declarat guvernatorul din Udmurtia, Aleksandr Brecealov, adăugând că l-a informat pe preşedintele Vladimir Putin despre atac.
Dronele ar fi vizat uzina electromecanică Kupol, o fabrică militară despre care se spune că produce sisteme de rachete sol-aer Tor şi staţii radar. Fabrica este specializată şi în producţia de sisteme de apărare aeriană Osa şi a dezvoltat drone, potrivit presei ucrainene.
Un oficial ucrainean a confirmat pentru BBC Ucraina că două drone cu rază lungă de acţiune operate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) au lovit fabrica Kupol parcurgând o distanţă de aproximativ 1.300 km. „Fiecare astfel de operaţiune specială reduce potenţialul ofensiv al inamicului, perturbă lanţurile de producţie militară şi demonstrează că, chiar şi în adâncul Rusiei, nu există zone sigure pentru infrastructura sa militară”, a declarat sursa, potrivit presei ucrainene.
Un videoclip postat pe reţelele sociale şi verificat de BBC a arătat o explozie pe acoperişul unei clădiri, urmată de un nor mare de fum negru care se ridică deasupra unui coş de fum de tip industrial.
AFU drones struck the Kupol Electromechanical Plant in Izhevsk, which produces Tor air defence systems & Harpia attack drones.
One of the plant’s workshops is burning over 50sqm.
— Greyskull (@FreudGreyskull)
Autoritatea rusă de reglementare a aviaţiei civile, Rosaviaţia, a impus restricţii asupra operaţiunilor la aeroportul din Ijevsk, înainte de a le ridica câteva ore mai târziu.
Acesta este al doilea atac ucrainean cu drone asupra fabricii Kupol din noiembrie, deşi acel atac nu a provocat victime.
La rândul său, Moscova continuă să lanseze atacuri în Ucraina. În weekend, Rusia a lansat un număr record de 537 de drone şi rachete asupra diverselor ţinte din ţară, inclusiv Kiev şi oraşul Liov din vestul ţării.
Luni, Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a acordat postum titlul de Erou al Ucrainei unui pilot de F-16, locotenent-colonelul Maksim Ustimenko, care a fost ucis în timp ce încerca să respingă atacul aerian.
Pe câmpul de luptă, în timp ce avansul Rusiei în regiunea Sumî pare să fi stagnat, Moscova pare să vizeze regiunea estică Dnipropetrovsk. Informaţii neconfirmate din presa rusă sugerează că forţele Moscovei au preluat controlul asupra primului sat din regiune. De asemenea, şeful prorus din Luhansk, în est, susţine că ruşii au acum controlul deplin al regiunii.
La iniţiativa preşedintelui american Donald Trump, din luna mai au avut loc două runde de negocieri pentru a se ajunge la un acord de încetare a focului între Kiev şi Moscova, dar acestea nu au dat rezultate concrete. Vladimir Putin a declarat recent că Rusia este pregătită să organizeze o nouă rundă de negocieri de pace, deşi a afirmat că propunerile de pace ale Rusiei şi Ucrainei sunt „absolut contradictorii”.
Luni, Zelenski şi-a exprimat din nou scepticismul faţă de intenţiile lui Putin. „Putin a furat deja practic jumătate de an din diplomaţie, pe lângă întreaga durată a acestui război”, a declarat liderul ucrainean. „Rusia nu îşi schimbă planurile şi nu caută o cale de ieşire din acest război. Dimpotrivă, se pregăteşte pentru noi operaţiuni, inclusiv pe teritoriul ţărilor europene”, a avertizat liderul de la Kiev.
Trimisul SUA pentru Ucraina şi Rusia, Keith Kellogg, a repetat acest lucru luni, când a scris pe X că Rusia nu poate „continua să tragă de timp în timp ce bombardează ţinte civile în Ucraina”. Moscova a ripostat rapid, afirmând că nu este „interesată să tragă de timp” şi mulţumind SUA pentru sprijinul acordat.