Preşedintele Donald Trump a semnat luni un ordin executiv care pune capăt programului de sancţiuni al SUA împotriva Siriei, ceea ce permite sfârşitul izolării acestei ţări de sistemul financiar internaţional şi consolidează angajamentul Washingtonului de a ajuta la reconstrucţia ei după un război civil devastator, relatează Reuters.
SUA vor menţine însă sancţiunile împotriva fostului preşedinte sirian Bashar al-Assad, a asociaţilor săi, a celor care au încălcat drepturile omului, a traficanţilor de droguri, a persoanelor implicate în activităţi legate de arme chimice, a Statului Islamic şi a afiliaţilor ISIS, precum şi a reprezentanţilor Iranului, a precizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.
Preşedintele al-Assad a fost răsturnat de la putere în decembrie printr-o ofensivă fulgerătoare a rebelilor islamişti, iar Siria a luat de atunci măsuri pentru restabilirea relaţiilor internaţionale.
Ministrul sirian de externe, Asaad al-Shibani, a declarat că încetarea programului american de sancţiuni împotriva Siriei va „deschide uşa către reconstrucţia şi dezvoltarea mult aşteptate”, potrivit unei postări a acestuia pe platforma X. El a afirmat că această măsură va „elimina obstacolele” din calea redresării economice şi va deschide ţara către comunitatea internaţională.
Preşedintele sirian Ahmed al-Sharaa şi Donald Trump s-au întâlnit în mai la Riad, unde, într-o schimbare majoră de politică, Trump a anunţat în mod neaşteptat că va ridica sancţiunile SUA împotriva Siriei, determinând Washingtonul să-şi relaxeze semnificativ măsurile.
Unii membri ai Congresului fac presiuni pentru ca măsurile să fie total abrogate, în timp ce Europa a anunţat sfârşitul regimului său de sancţiuni economice.
„Siria trebuie să primească o şansă, şi asta s-a întâmplat”, a declarat reporterilor, într-o conferinţă de presă, trimisul special al SUA pentru Siria, Thomas Barrack. El a descris măsura luată luni ca „punctul culminant al unui proces foarte laborios, minuţios şi chinuitor de ridicare a sancţiunilor”.
Casa Albă arată într-o fişă informativă că ordinul îi impune secretarului de stat să revizuiască desemnarea ca organizaţie teroristă a grupării rebele Hayat Tahrir al-Sham, condusă de Sharaa şi cu rădăcini în Al-Qaida, precum şi desemnarea Siriei ca stat care sprijină terorismul.
Casa Albă a declarat că administraţia va continua să monitorizeze progresele Siriei în ceea ce priveşte priorităţile cheie, inclusiv „luarea de măsuri concrete pentru normalizarea relaţiilor cu Israelul, combaterea teroriştilor străini, expulzarea teroriştilor palestinieni şi interzicerea grupurilor teroriste palestiniene”.
O anchetă Reuters publicată luni a dezvăluit rolul forţelor guvernamentale siriene în uciderea a peste 1.500 de sirieni alawiţi în timpul a trei zile de masacre de-a lungul coastei mediteraneene a ţării, în luna martie. Administraţia Trump nu a comentat articolul Reuters. Nu a fost clar imediat dacă Washingtonul ridică sancţiunile impuse vreuneia dintre facţiunile implicate, conform anchetei Reuters.
Sirienii speră că relaxarea sancţiunilor va deschide calea pentru o mai mare implicare a organizaţiilor umanitare care activează în ţară, încurajând investiţiile străine şi comerţul în perioada de reconstrucţie.
Majoritatea sancţiunilor SUA împotriva Siriei au fost impuse guvernului Assad şi unor persoane-cheie în 2011, după izbucnirea războiului civil în ţară.