Trump dă vina pe Zelenski pentru declanşarea războiului cu Rusia

Donald Trump l-a învinuit joi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru că a ajutat la declanşarea războiului ţării sale cu Rusia, un comentariu care sugerează în continuare că Trump este posibil să schimbe radical politica SUA faţă de Ucraina dacă va câştiga alegerile din 5 noiembrie, notează Reuters.

Fostul preşedinte republican l-a criticat frecvent pe Zelenski în campania electorală, numindu-l în mod repetat „cel mai mare negustor de pe Pământ” pentru că a solicitat şi a primit miliarde de dolari din ajutorul militar american de la izbucnirea războiului în 2022.

Trump l-a criticat, de asemenea, pe liderul ucrainean pentru că nu a reuşit să caute pacea cu Moscova şi a sugerat că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze o parte din teritoriul său Rusiei pentru a încheia un acord de pace, o concesie pe care Kievul o consideră inacceptabilă.

Comentariile lui Trump, făcute la podcastul PBD de joi cu Patrick Bet-David, au mers însă mai departe decât criticile sale anterioare. El a spus că Zelenski este de vină nu doar pentru că nu a reuşit să pună capăt războiului, ci şi pentru că a ajutat la începerea acestuia, chiar dacă conflictul a izbucnit atunci când Rusia a invadat teritoriul suveran al Ucrainei.

„Asta nu înseamnă că nu vreau să îl ajut, pentru că îmi pare foarte rău pentru acei oameni. Dar el nu ar fi trebuit să lase niciodată să înceapă acel război. Războiul înseamnă pierdere”, a spus Trump.

Zelenski i-a prezentat lui Trump „planul său de victorie”, pentru a pune capăt războiului, în timpul unei întâlniri la New York, în septembrie, o întâlnire descrisă de ambii lideri ca fiind cordială.

Cu toate acestea, comentariile publice ale lui Trump sugerează că acesta ar putea încerca să reducă ajutorul pentru Ucraina dacă o va învinge pe vicepreşedinta Kamala Harris, candidatul democrat, pe 5 noiembrie. Trump a afirmat în repetate rânduri că ar putea pune capăt conflictului înainte de preluarea mandatului, în ianuarie, dar nu a spus cum.

Harris a promis că va continua să sprijine Ucraina şi a prezentat o victorie a ţării est-europene drept un interes vital pentru securitatea naţională a SUA. Ea i-a reproşat frecvent lui Trump că nu este dispus să îl înfrunte pe preşedintele rus Vladimir Putin.

 

LIVE TEXT – Război în Ucraina: Forţele ruse au vizat infrastructură energetică în regiunea Nikolaiev din sudul Ucrainei, într-un atac cu 56 de drone

Bursele europene au închis joi în creştere după ce BCE a redus dobânzile pentru a treia oară în acest an