Trump îşi intensifică atacurile asupra lui Harris; Usher, Lizzo contribuie cu popularitatea lor la susţinerea lui Harris

Republicanul Donald Trump şi-a intensificat atacurile verbale asupra democratei Kamala Harris, sâmbătă, în timp ce vicepreşedinta s-a bazat pe celebrităţi pentru a genera entuziasm în campania sa, ambele tabere curtând votanţii timpurii, relatează Reuters.

Harris şi Trump sunt practic la egalitate în cele mai competitive state, iar mulţi americani votează deja prin corespondenţă sau în persoană, cu doar 17 zile înainte de alegerile din 5 noiembrie.

Sâmbătă, Harris a susţinut un miting pentru mobilizarea alegătorilor în Detroit, Michigan, în prima zi de vot anticipat din oraş, alături de Lizzo, rapperul născut în Detroit, care a spus că votul este crucial într-un stat în care marjele subţiri pot decide rezultatul alegerilor.

Mai târziu, în Atlanta, Harris a apărut împreună cu cântăreţul pop Usher.

”Acesta este statul decisiv dintre toate statele decisive, aşa că fiecare vot contează aici”, a spus Lizzo.

El a respins ideea că America nu este pregătită pentru o femeie preşedinte, spunând: ”Este timpul”, făcând referire la unul dintre cele mai mari hituri ale sale. Voturile din câteva state-cheie, unde candidaţii ambelor partide au sprijin puternic şi rezultatele electorale au fost strânse în ciclurile electorale anterioare, sunt cele care probabil vor decide alegerile.

La Latrobe, Pennsylvania, Trump şi-a intensificat atacurile personale asupra lui Harris, o practică de care unii dintre consilierii săi se tem că ar putea aliena alegătorii indecişi.

Trump a spus că Harris este ”mai la stânga” decât senatorii democraţi Elizabeth Warren şi Bernie Sanders.

”Trebuie să-i spuneţi Kamalei Harris că v-a ajuns, că pur şi simplu nu mai puteţi suporta. Nu te putem suporta, eşti un vicepreşedinte de rahat.”

Pe măsură ce mulţimea aplauda, Trump a adăugat: ”Kamala, eşti concediată, ieşi de aici, eşti concediată”.

Trump a promovat evenimentul său de la Latrobe ca începutul argumentului său final către alegători, dar a deviat rapid de la discursul pregătit, povestind o întâmplare despre eroul local Arnold Palmer, care a inclus un comentariu nepotrivit despre organele genitale ale legendarului jucător de golf.

”Se ducea la duş cu ceilalţi profesionişti, ieşeau de acolo şi spuneau: ‘Oh, Doamne, asta e de necrezut’”, a spus el.

Echipa de campanie a lui Harris a reacţionat rapid la comentarii.

”Argumentul final al lui Trump în Pennsylvania este literalmente o prostie. Într-un discurs la un miting din Pennsylvania, promovat de echipa sa de campanie ca ‘începutul argumentului său final în ultima etapă’, Donald Trump s-a concentrat pe subiectul cel mai important pentru alegători în aceste alegeri: anatomia unui jucător de golf decedat”, a spus campania într-o declaraţie.

Atât în Detroit, cât şi în Atlanta, Harris şi-a îndemnat susţinătorii să depună un efort maxim pentru a câştiga.

”În ziua alegerilor, nu vrem să avem regrete legate de ceea ce am fi putut face în aceste 17 zile”, le-a spus ea celor aproximativ 300 de alegători care plănuiau să meargă împreună la un centru de votare anticipată.

Ea a spus că votul anticipat a stabilit deja recorduri în Georgia şi Carolina de Nord şi a provocat Detroitul – un oraş cunoscut pentru producerea de înregistrări muzicale – să urmeze exemplul.

Următoarea oprire a lui Harris a fost Atlanta, Georgia, pentru un miting cu o altă legendă muzicală, Usher, care a făcut o pauză în cadrul unui turneu de trei concerte în sudul oraşului pentru a îndemna alegătorii să meargă din uşă în uşă şi să-şi convingă vecinii şi prietenii să voteze.

”Fiecare apel contează. Fiecare conversaţie contează. Toate fac diferenţa în închiderea acestei curse… Tot ceea ce facem în următoarele 17 zile va afecta viitorul copiilor noştri, al nepoţilor noştri, al celor pe care îi iubim cel mai mult”, a spus el.

Harris, vorbind în faţa a aproximativ 11.000 de oameni la un centru de muzică din Atlanta, l-a criticat pe Trump pentru a doua zi consecutiv pentru anularea unor evenimente şi pentru evitarea unei alte dezbateri prezidenţiale, pe care a numit-o ”oboseală”.

”Când răspunde la o întrebare sau vorbeşte la un miting, aţi observat că tinde să devieze şi să bată câmpii şi, în general, pentru viaţa lui, nu poate să termine o idee?” a spus ea.

”El o numeşte ‘ţesătură’. Dar cred că noi, aici, îi vom spune nonsens.”

Harris va avea nevoie de rezultate puternice în oraşele majoritar non-albe precum Detroit şi Atlanta şi în suburbiile lor pentru a repeta victoriile din 2020 ale preşedintelui Joe Biden în Michigan şi Georgia.
Trump încearcă să profite de ceea ce consideră a fi o poziţie îmbunătăţită în sondajele de opinie, care arată o cursă strânsă. Unii alegători au deja buletinele de vot trimise prin poştă în statul care este cel mai mare premiu în ziua alegerilor dintre statele indecise şi ar putea înclina balanţa în cursa din 2024.

Votul anticipat începe, de asemenea, sâmbătă în Nevada, unde fostul preşedinte Barack Obama intenţionează să facă campanie pentru Harris în Las Vegas.
Ambii candidaţi din 2024 şi-au petrecut ziua de vineri în Michigan, schimbând replici acide despre aptitudinile lor pentru funcţie. Trump, în vârstă de 78 de ani, a respins acuzaţiile lui Harris că ar fi epuizat de ritmul în care se desfăşoară ultimele zile ale campaniei. Harris va împlini 60 de ani duminică.

Trump a spus că nu a anulat niciun eveniment. Totuşi, un eveniment al Asociaţiei Naţionale a Armelor din 22 octombrie în Savannah, Georgia, la care urma să participe, a fost anulat, potrivit organizatorilor.

 

ALEGERI ÎN MOLDOVA: Premierul Recean a votat pentru „ca Republica Moldova să iasă învingătoare”

Liga 2: Liderul AFK Csikszereda a bifat încă o victorie, scor 1-0, cu FC Bihor