Preşedintele american a semnat joi un decret prin care cere încetarea finanţării a două reţele publice emblematice, televiziunea PBS şi radioul NPR, pe care le acuză de părtinire.
„Ordon consiliului de administraţie al CPB şi tuturor departamentelor şi agenţiilor executive să înceteze finanţarea federală a NPR şi PBS”, se arată în decret, adăugându-se că «nicio instituţie media nu are un drept garantat constituţional la finanţare publică».
CPB gestionează investiţiile federale în radiodifuziunea publică. Bugetul său a fost deja aprobat de Congres până în 2027, ceea ce pune sub semnul întrebării domeniul de aplicare efectiv al ordinului executiv, care solicită consiliului CPB „să anuleze finanţarea directă existentă în măsura maximă permisă de lege şi să refuze să ofere finanţare viitoare”.
Potrivit unui document al Casei Albe, ordinul cere CPB să îşi revizuiască dispoziţiile generale din 2025 pentru a interzice explicit finanţarea directă sau indirectă a NPR şi PBS”.
De la învestirea sa, administraţia republicană şi-a intensificat criticile şi atacurile la adresa multor instituţii media tradiţionale şi a luat măsuri pentru a desfiinţa unele instituţii media publice.
Ordinul executiv privind finanţarea PBS şi NPR, „care va fi probabil contestat în instanţă, este cea mai mare escaladare de până acum a Casei Albe în atacul său asupra mass-media”, consideră publicaţia Politico.
Donald Trump ceruse Congresului, la sfârşitul lunii martie, să pună capăt finanţării publice pentru aceste două „reţele oribile şi complet părtinitoare”, potrivit acestuia.
„Propagandă de stânga”
„NPR şi PBS au alimentat activismul şi propaganda de stânga cu banii contribuabililor, ceea ce este complet ŕ nepotrivit şi constituie o utilizare abuzivă a banilor contribuabililor”, afirmă Casa Albă într-un comunicat, subliniind că cele două posturi au primit „zeci de milioane de dolari în fonduri publice în fiecare an, în principal de la CPB”.
În sprijinul acestor nemulţumiri, Casa Albă afirmă, de exemplu, că într-o perioadă de şase luni, un program PBS, „PBS News Hour a folosit termenul „extremă dreapta” de 162 de ori, dar „extremă stânga” de numai şase ori”.
Sau că un studiu arată că membrii republicani aleşi ai Congresului sunt supuşi unei acoperiri mediatice mult mai negative decât democraţii.
Mai pe larg, ordinul afirmă că, deşi finanţarea federală a mass-mediei era justificată atunci când CPB a fost creat în 1967, în prezent, „într-un peisaj media bogat, divers şi inovator”, a devenit „depăşită, inutilă” şi „corozivă pentru aparenţa independenţei jurnalistice”.
Mai mult de 40 de milioane de americani ascultă radioul public NPR în fiecare săptămână şi 36 de milioane urmăresc televiziunea locală PBS în fiecare lună, conform estimărilor mass-media.
În martie, directorul NPR, Katherine Maher, a estimat că postul va primi aproximativ 120 de milioane de dolari de la CPB în 2025, „mai puţin de 5% din bugetul său”.
Această mişcare a administraţiei americane este în conformitate cu angajamentul său de a reduce drastic cheltuielile publice. În mass-media, acest lucru se reflectă în angajamentul său de a desfiinţa sistemul public american de radiodifuziune şi posturile sale de radio Voice of America, Radio Free Asia şi Radio Free Europe/Radio Liberty.
RSF avertizează
ONG-ul francez Reporters sans frontieres a denunţat o „deteriorare îngrijorătoare” a libertăţii presei în Statele Unite.
În februarie, de exemplu, Casa Albă a restricţionat drastic accesul agenţiei de presă americane Associated Press (AP) pentru că aceasta nu a adoptat denumirea preşedintelui Trump de „Golful Americii” în loc de Golful Mexic, o decizie pe care a contestat-o în instanţă.
În aprilie, Donald Trump a atacat mai multe instituţii media americane importante, printre care The New York Times, The Washington Post şi ABC News, după ce acestea au publicat sondaje care arătau că nivelul său de aprobare este foarte scăzută. El le-a acuzat că sunt „bolnave” şi a spus că ar trebui să fie investigate pentru „fraudă electorală”.