Cele şase ţări vizate sunt Republica Moldova, Algeria, Sultanatul Brunei, Irak, Libia şi Filipine, potrivit Agerpres.
Pentru majoritatea, suprataxa evoluează mai mult sau mai puţin în raport cu ceea ce executivul american anunţase la începutul lui aprilie.
În mod concret, produsele din Republica Moldova ar urma să fie taxate cu 25%, ceea ce înseamnă o scădere cu 6 puncte procentuale faţă de ceea ce se anunţase în aprilie. Produsele algeriene ar urma să fie taxate cu 30% (neschimbat), tot cu 30% vor fi taxate şi produsele ce provin din Libia (-1 punct procentual) şi Irak (- 9 puncte procentuale), iar cele din Brunei cu 25% (în creştere cu 1 punct procentual).
În ceea ce priveşte produsele filipineze, suprataxa va fi de 20% (+ 3 puncte procentuale).
Preşedintele american a început luni să trimită scrisori ţărilor care au un excedent comercial cu SUA, pentru a le anunţa despre tarifele vamale suplimentare ce vor fi aplicate produselor lor.
Astfel, 14 ţări cunoşteau deja nivelul suprataxei pe care el le-a rezervat-o: de la + 25% pentru Japonia, Coreea de Sud, Tunisia la + 40% (Laos şi Myanmar), trecând prin +36% pentru Cambodgia şi Thailanda.
Donald Trump afirmase marţi că el intenţionează să trimită şi alte scrisori “astăzi, mâine şi în următoarele zile”, inclusiv către Uniunea Europeană (UE), care ar urma, potrivit lui, să primească scrisoarea sa “probabil în următoarele două zile”, adică miercuri sau joi.
Iniţial, aceste suprataxe individualizate urmau să înceapă să fie colectate pe 9 iulie, după o precedentă amânare, însă Donald Trump a semnat la începutul săptămânii un decret pentru a le amâna până pe 1 august.
În scrisorile sale, Donald Trump afirmă că orice ripostă va fi sancţionată printr-o suprataxă adiţională de aceeaşi amploare.