Dar acum, acea pauză privind tarifele mai mari, cu câteva excepții notabile, este o realitate. Reordonarea ordinii economice globale este în așteptare, iar promisiunea lui Trump de o epocă de aur a producției americane va trebui să aștepte.
Casa Albă a spus că planul a fost de la început să se aplice tarife mari și apoi să apese butonul de pauză, înainte de a intra în negocieri cu țările individuale.
„Am avut peste 75 de țări care ne-au contactat și îmi imaginez că, după ziua de astăzi, vor fi mai multe”, a declarat secretarul Trezoreriei Scott Bessent reporterilor la scurt timp după anunț.
Acea încadrare de la Casa Albă nu este surprinzătoare, desigur. Și este greu de ignorat panica investitorilor, scăderea pieței obligațiunilor și corul tot mai mare de critici republicane și dezaprobări publice care au precedat anunțul.
Deci a fost o retragere strategică în fața unei rezistențe neașteptate sau încă un exemplu de strategie de negociere a „artei înțelegerii” a lui Trump la locul de muncă?
Nu a durat mult până când asistenții lui Trump – mulți dintre aceiași oameni care au spus că nu se va da înapoi – să se înfățișeze și să sărbătorească mișcarea președintelui.
Consilierul comercial Peter Navarro a declarat că situația tarifară a lui Trump „s-a desfășurat exact așa cum ar trebui”.
„Este clar că nu ați reușit să vedeți ce face președintele Trump aici”, a spus secretarul de presă Karoline Leavitt unei mulțimi de reporteri adunați. „Întreaga lume sună Statele Unite ale Americii”.
Ei au fost mai puțin clari cu privire la detaliile suspendării tarifelor lui Trump, anunțate printr-o postare pe site-ul său Truth Social. S-a aplicat amânarea în cazul tarifelor mai mari UE? Au fost cumva incluse acum Mexic și Canada, care evitaseră tarifele inițiale de bază de 10%? Au fost afectate tarifele care vizează sectoare specifice?
În cele din urmă, Casa Albă a oferit o oarecare claritate cu privire la aceste întrebări – dar ore în șir partenerii comerciali americani au fost lăsați să examineze cu atenție postarea lui Trump Truth Social și să culeagă detalii din răspunsurile la întrebările strigate de reporteri la grupurile de presă.
Miercuri după-amiază, Trump a recunoscut că piețele păruseră „destul de sumbru” și că „oamenii erau puțin stânjeniți” – o reflecție care subminează o parte din bravada pe care și-a exprimat-o în ultima săptămână și ar putea sugera motivul real al schimbării tarifelor sale.
La începutul zilei, el a fost pe Truth Social, îndemnând oamenii să „FIȚI COOL!” și promițând că „totul va merge bine”. Iar luni s-a lovit de ceea ce el a numit „panicani” – o petrecere bazată pe „oameni slabi și proști” care nu au avut răbdare cu eforturile lui.
În cele din urmă, însă, Trump a fost cel care a făcut o schimbare bruscă de curs.
El a insistat, totuși, că anunțul său privind tarifele trebuia făcut și că orice perturbări economice reflectă o boală care a fost lăsată să se agraveze în economia americană.
Între timp, democrații au pictat un tablou mai puțin roz. Liderul minorității din Senat, Chuck Schumer, l-a acuzat pe Trump că „guvernează prin haos”.
„Se clatine, se retrage si asta este un lucru bun”, a spus el.
În cele din urmă, procesul de gândire din spatele deciziei lui Trump poate să nu conteze cu adevărat.
Realitatea este că SUA se comportă acum – sau cel puțin mai frumos – cu națiunile care s-au confruntat cu focul lor comercial de represalii, chiar dacă Trump încă impune un tarif general de 10% care în sine ar fi fost o știre uriașă cu doar câteva săptămâni în urmă.
Totuși, este suficient un pas în jos pentru ca piața de valori să revină, iar Trump se înclină acum spre un război comercial cu China, pe care l-a lovit cu tarife de 125%.
Acest lucru va avea propriile repercusiuni economice globale, dar este mai în concordanță cu politica externă recentă americană – inclusiv cea a președintelui democrat Joe Biden – deoarece încearcă să limiteze ambițiile chineze.
Totuși, marea necunoscută este dacă acțiunile lui Trump din ultima săptămână – stabilirea aliaților care se încurcă și amenință ordinea globală stabilită – vor fi făcut o astfel de strategie mai dificil de urmat.
Și în 90 de zile, când pauza lui Trump expiră, drama economică și incertitudinea din această săptămână ar putea începe din nou.