Preşedintele american Donald trump a semnat vineri patru decrete menite, potrivit un consilier, să lanseze o ”renaştere” a domeniului nuclear civil în Statele Unite, cu ambiţia de a creşte de patru ori producţia de energie nucleară în următorii 25 de ani, relatează AFP.
Miliardarul republican, care a promis proceduri ”foarte rapide şi foarte sigure”, vrea ca examinarea unei cereri de construcţie a unui nou reactor nuclear să nu depăşească 18 luni de zile, vrea să reformeze Comisia Reglementării Nucleare şi să crească extracţia şi îmbogăţirea uraniului.
President Trump has signed a new executive order expanding uranium mining, allowing for nuclear power plants to be built on federal land, and commanding the Nuclear Regulatory Commission to rule on applications for new nuclear reactors within 18 months.
Cheap energy is the…
— Charlie Kirk (@charliekirk11)
”A venit vremea (domeniului) nuclear modern”, a declarat Donald Trump într-o conferinţă de presă în Biroul Oval.
BREAKING: Big Trump NUCLEAR executive orders
– Scale back regulations on nuclear energy
– Quadruple US nuclear power over next 2.5 decades
– Pilot program for 3 new experimental reactors by July 4th, 2026
– Invoke Defense Production Act to secure nuclear fuel supply in USA…— Eric Daugherty (@EricLDaugh)
Secretarul american al Afacerilor Interne Doug Burgum a declarat, la rândul său, că miza este ”să se producă suficientă electricitate pentru a câştiga duelul inteligenţei artificiale (AI) cu China”.
BREAKING After Trump signed this very historic Executive Order he joked about needing a Autopen to sign it, powered by Nuclear
I love this man
— MAGA Voice (@MAGAVoice)
”Vrem să fim în măsură să testăm şi să desfăşurăm reactoare nucleare în timpul mandatului în curs”, care se încheie în ianuarie, a declarat un oficial de rang înalt de la Casa Albă care a cerut să nu-i fie dezvăluită identitatea, într-o discuţie cu jurnalişti.
PRIMA PUTERE NUCLEARĂ CIVILĂ
Statele Unite sunt în continuare prima putere nucleară civilă mondială, cu 94 de reactoare operaţionale, a căror vârstă medie este de 42 de ani.
Din cauza creşterii nevoilor de electricitate, mai ales din cauza ascensiunii inteligenţei artificiale (AI), şi a voinţei anumitor ţări de a-şi decarbonata economiile, interesul faţă de energia nucleară înregistrează din nou o creştere la nivel mondial.
Franţa, care are 57 de reactoare şi care este cea mai nuclearizată ţară pe cap de locuitor, anunţa în 2022 un nou program de construire a şase până la 14 reactoare, primul urmând să fie realizat până în 2038.
China, extrem de activă, egalează în prezent Franţa, cu 57 de reactoare pe teritoriul chinez, şi are în construcţie alte 27 de reactoare.
Rusia rămâne prima ţară exportatoare de centrale nucleare, cu 26 de şantiere de reactoare, inclusiv şase pe teritoriul rus.