Trump şi Harris îşi intensifică atacurile: „plin de minciuni”, „incompetentă”

Cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale, Donald Trump şi Kamala Harris s-au atacat reciproc duminică, acuzând incompetenţa şi „minciunile”, în timp ce cursa pentru Casa Albă intră în ultima sa etapă, relatează AFP.

Invitată la foarte popularul podcast „Call Her Daddy”, care are un public majoritar feminin, vicepreşedintele democrat şi-a reluat denunţarea violenţei împotriva femeilor şi a apărat dreptul la avort, subliniind în special „minciunile” lui Donald Trump, care a acuzat-o că este în favoarea „executării bebeluşilor” în a opta sau a noua lună de sarcină.

„Este scandalos de inexact şi insultător să sugerezi că acest lucru se întâmplă, că femeile fac acest lucru. Acest om este plin de minciuni”, a spus ea.

În timp ce candidatul republican a încercat în mod repetat să se prezinte drept „protectorul” femeilor în timpul campaniei sale, Harris a subliniat că „acesta este acelaşi om care a spus că femeile ar trebui să fie pedepsite pentru că fac avort”.

Avortul este una dintre problemele majore ale campaniei, pe care democraţii speră să o exploateze, în timp ce fostul preşedinte încearcă să evite să adopte o poziţie clară, apărând faptul că decizia aparţine statelor.

Acest podcast a marcat prima etapă a unui maraton mediatic în cadrul căruia Kamala Harris va apărea pe tot parcursul săptămânii la o serie de programe de televiziune şi radio în prime-time, inclusiv la emisiuni de seară precum „The Howard Stern Show” şi „The Late Show with Stephen Colbert”, care sunt în general considerate a fi favorabile campaniei sale.

– „Groaznic de incompetent” –

Donald Trump s-a deplasat pentru a patra oară în Wisconsin (nord), unul dintre statele-cheie, pentru un miting în orăşelul Juneau, unde şi-a derulat obişnuitele teme de campanie, de la controlul imigraţiei la reducerea inflaţiei prin impozitare, şi şi-a acuzat încă o dată rivala că doreşte să ducă o politică „comunistă”.

Fostul preşedinte a mers însă mai departe, calificând-o pe Harris drept „extrem de incompetentă”, dând ca exemplu lipsa de reacţie federală, în opinia sa, pentru a veni în ajutorul locuitorilor din sud-estul Statelor Unite care au fost grav afectaţi de uraganul Helene.

„Acesta este cineva care îţi va fura averea şi vă va abandona pe tine şi familia ta atunci când apele vor creşte”, a rezumat el.

În faţa câtorva sute de persoane, candidatul republican le-a reamintit că votul anticipat a fost deschis în Wisconsin: „Nu vă cer decât un singur lucru, ieşiţi la vot”.

Donald Trump a pierdut Wisconsinul în 2020 în faţa lui Joe Biden. Duminică, el s-a aflat acolo pentru a patra oară în opt zile, a doua zi după o întoarcere triumfală la Butler (Pennsylvania), unde a scăpat la limită de o tentativă de asasinat în data de 13 iulie.

– Statele-cheie în centrul campaniei – 

Sondajele de opinie arată că cei doi candidaţi sunt la egalitate, alimentând o cursă frenetică pentru a încerca să convingă fiecare alegător din cele şapte state numite „cheie”, care vor decide rezultatul votului din 5 noiembrie.

Sistemul de vot prin sufragiu universal indirect din Statele Unite înseamnă că alegerile prezidenţiale nu sunt decise de voturile exprimate în întreaga ţară, ci de voturile alegătorilor, al căror număr variază de la stat la stat.

Astfel, de la Michigan la Arizona, trecând prin Nevada, Wisconsin, Pennsylvania, Georgia şi Carolina de Nord, statele-cheie în care Donald Trump şi Kamala Harris îşi concentrează campaniile, victoria ar urma să se rezume la câteva zeci de mii de voturi.

Vicepreşedintele Harris a fost joi în Wisconsin, la Ripon, locul de naştere al Partidului Republican, unde a apărut alături de republicana Liz Cheney, o figură a dreptei anti-Trump.

Kamala Harris va face campanie şi în statele vestice Nevada şi Arizona.

Între timp, ea va putea conta pe un susţinător puternic în Barack Obama.

Încă foarte popular, primul preşedinte de culoare din istoria Statelor Unite va fi prezent în mai multe state-cheie până la vot, începând joi cu Pittsburgh, bastionul industrial al Pennsylvaniei, un stat mai vital ca niciodată pentru aceste alegeri.

La 63 de ani, Barack Obama rămâne una dintre cele mai influente voci din electoratul democrat şi a atras deja fonduri de campanie de peste 76 de milioane de dolari în acest an.

UN AN DE RĂBOI ÎN GAZA. Datele-cheie ale conflictului Israel-Hamas

Atac puternic al Hezbollah în Nordul Israelului / Aviația israeliană a contraatacat bombardând sediul informațiilor militare din Beirut