Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că politica sa tarifară are ca scop promovarea producţiei interne de tancuri şi produse tehnologice, nu de pantofi sport şi tricouri, relatează Reuters.
În declaraţiile făcute reporterilor înainte de a se îmbarca în Air Force One în New Jersey, Trump a afirmat că este de acord cu comentariile secretarului Trezoreriei, Scott Bessent, din 29 aprilie, potrivit cărora SUA nu au neapărat nevoie de o „industrie textilă în plină expansiune” – comentarii care au stârnit critici din partea Consiliului Naţional al Organizaţiilor Textile.
„Nu vrem să producem pantofi sport şi tricouri. Vrem să producem echipament militar. Vrem să producem lucruri mari. Vrem să producem, să facem lucruri legate de inteligenţa artificială”, a declarat Trump. „Sincer să fiu, nu vreau să producem tricouri. Nu vreau să producem şosete. Putem face asta foarte bine în alte locuri. Vrem să producem cipuri şi computere şi multe alte lucruri, precum tancuri şi nave”, a adăugat el.
Asociaţia Americană pentru Confecţii şi Încălţăminte (AAPA) a răspuns la declaraţiile lui Trump afirmând că taxele vamale nu sunt benefice pentru industrie.
„Având în vedere că 97% din hainele şi încălţămintea pe care le purtăm sunt importate şi că hainele şi încălţămintea sunt deja industria cu cele mai mari taxe vamale din SUA, trebuie să ne concentrăm pe soluţii de bun simţ care pot schimba situaţia”, a declarat Steve Lamar, preşedintele AAPA, într-un comunicat. ”Mai multe taxe vamale vor însemna doar costuri mai mari pentru producătorii americani şi preţuri mai mari, care vor afecta consumatorii cu venituri mai mici.”
Trump, care a zguduit pieţele mondiale prin impunerea pe scară largă a taxelor vamale, şi-a reluat retorica dură în materie de comerţ vineri, când a insistat pentru impunerea unor taxe vamale de 50% asupra produselor din Uniunea Europeană începând cu 1 iunie şi a avertizat Apple că ar putea impune o taxă de 25% asupra tuturor iPhone-urilor importate cumpărate de consumatorii americani.
Duminică, însă, el a dat înapoi în privinţa ameninţării la adresa UE, prelungind termenul pentru aplicarea acestor tarife până la 9 iulie, pentru a permite discuţii între Washington şi blocul format din 27 de ţări.
Trump a câştigat alegerile prezidenţiale din 2016 şi 2024 din SUA, în parte datorită atragerii electoratului din clasa muncitoare afectat de pierderea locurilor de muncă din industria manufacturieră americană de-a lungul multor ani.
El a încercat să-şi îndeplinească promisiunile de a stimula producţia prin tarife la import şi prin anunţarea investiţiilor din partea companiilor şi a ţărilor străine în Statele Unite, chiar dacă economia SUA rămâne dependentă de lanţurile de aprovizionare cu alte ţări, unde se produc multe bunuri, inclusiv iPhone-uri.
El a încercat să-şi îndeplinească promisiunile de a stimula producţia prin taxe la import şi de a atrage investiţii ale companiilor şi ţărilor străine în Statele Unite, chiar dacă economia americană rămâne dependentă de lanţurile de aprovizionare din alte ţări, unde multe produse, inclusiv textile, sunt fabricate la costuri mai mici.