Tudorel Toader: Eu, personal, cred că BEC ar trebui să respingă candidatura Dianei Şoşoacă, pentru că decizia CCR nu e publicată dar e pronunţată şi BEC ştie că instanţa constituţională a invalidat candidatura

Fostul judecător al Curţii Constituţionale Tudorel Toader a declarat, duminică, despre noul dosar de candidatură depus de Diana Şoşoacă la BEC că sunt două soluţii pe care Biroul Electoral le are, să respingă sau să admită, arătând că el personal crede că ar trebui să respingă acest dosar, pentru că decizia CCR nu e publicată dar e pronunţată şi BEC ştie că instanţa constituţională a invalidat candidatura Dianei Şoşoacă.

”Problema este ce se va întâmpla cu această a doua candidatură. Sigur să sunt două soluţii, la BEC, să respingă sau să admită. Eu, personal, cred că ar trebui să respingă, pentru că decizia CCR nu e publicată dar e pronunţată, dar avem comunicatul şi BEC ştie că instanţa constituţională a invalidat candidatura Dianei Şoşoacă”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3. 

Fostul judecător CCR a precizat că ”autorităţile ţin cont de deciziile de admitere pronunţate de CCR chiar şi atunci când ele nu au fost încă publicate”, el dând ca exemplu atunci când preşedintele Băsescu a promulgat o lege, doar pe un anunţ că instanţa constituţională a respins o sesizare de neconstituţionalitate.

Întrebat dacă Diana Şoşoacă are în prezent două dosare de candidatură, Tudorel Toader a spus că ”un dosar s-a consumat”.

”Nu contează (că nu s-a publicat în Monitorul Oficial decizia CCR, nr), se va publica şi produce efecte. Dacă presupunem că BEC va admite astăzi, deşi eu nu cred că o va face, la CCR se va întâmpla acelaşi lucru, va admite şi va respinge canidatura, că nu poate de ieri şi până astăzi să schimbe statutul unui candidat”, a mai arătat Tudorel Toader. 

Tudorel Toader a mai spus că CCR ”nu se leagă de dosar, că nu e capsat sau nu ştiu cum, Curtea examinează constituţionalitatea, raportează candidatura la exigemţele constituţionale”. 

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a anunţat că Diana Şoşoacă – care a fost eliminată din cursa electorală pentru cotroceni în urma unei decizii definitive a Curţii Constituţionale – a depus încă un dosar de candidatură, cu puţin timp înainte de expirarea termenului, iar Biroul Electoral Central (BEC a fost convocat duminică, la ora 18, pentru a se pronunţa în legătură cu candidatura acesteia.

Handbal feminin: CS Rapid a pierdut în deplasare cu Esbjerg, în Liga Campionilor

Kai Havertz este indisponibil pentru următoarele două meciuri ale naţionalei Germaniei