Tudorel Toader prezintă cele trei bariere în calea scenariului Iohannis-senator: ‘Cel puțin la una dintre ele demersul se va opri’

„Atunci când legea este interpretabilă, discutabilă, poate fi forțată, cum a făcut și precedentul președinte. Legea în vigoare este limpede este clară: candidaturile independente, nu se admit pe listele partidelor. Eu cred că acest scenariu nu va rezista, pentru că sunt trei bariere și cel puțin la una dintre ele demersul se va opri.

Prima barieră este validarea candidaturii de către BEC. Ceea ce eu cred că BEC-ul nu va face. Nu va valida candidatura. A doua barieră, validarea membrilor Senatului și cred că Plenul se va opune la o astfel de alegere de demnitate, obținută în condițiile pe care le știm cu toții.

A treia barieră este instanța de judecată, care n-are cum să nu constate faptul că s-a încălcat articolul 52, alineatul 6 din legea cu privire la alegeri 208/ 2015. Dacă trece peste cele trei bariere, înseamnă că se poate face orice în România. Eu încă nu cred că-i posibil.

Dacă așa se întâmplă, să nu forțăm legea să o încălcăm de-a dreptul păi, atunci candidez și eu pe o funcție și mă duc la BEC fără liste de susținător, că dacă unul poate, poate și un simplu cetățean român. Dar repet, la una din cele trei bariere, demersuri se va opri”, a spus Tudorel Toader, la Antena 3 CNN.

În continuare, fostul ministru a explicat şi cum ar putea interpreta instanța Legea-Iohannis.

„Ne aducem aminte că în precedentul nu prea îndepărtat se punea problema unei incompatibilități și s-a dat termen până s-a obținut demnitate. A intrat sub umbrela demnității și la revedere s-a dus subiectul. Depinde de instanța de judecată.

Au fost cazuri de senator pe care le știm bine când s-a pus problema revocării din funcție pentru faptul că a ocupat pe nedrept. Şi instanța de judecată s-a pronunțat în consecință. Eu cred în această variantă.

Dar cred și altceva. Nu întâmplător Biroul Electoral n-a putut să se întâlnească zilele trecute, că a lipsit exact partea interesată, reprezentantul PNL-ului. Eu tind să cred că se așteaptă, se caută la nivelul Biroului Electoral o interpretare favorabilă, precum a dat autorul ordonanței 13 Consiliu Legislativ, care ne-a făcut o teorie a independenților: independenți, cu listă de susținători, independenți fără listă care se duc pe listele partidelor ca să dea o soluție amiabilă.

Dar Consiliul Legislativ s-a referit la decizia din 2004, de acum 20 de ani, într-un alt context istoric. Între timp am intrat în Uniune. Între timp, ne spune Comisia de la Veneția, de un cod cu bune maniere. Între timp am aflat ce înseamnă neretroactivitate, legii civile. Între timp, Curtea a dat multe decizii de neconstiuționalitate pentru legi cu caracter individual și tot la fel, curtea s-a pronunțat cu privire la securitatea raporturilor juridice.

Deci nu putem compara nici cu Cernea, nu putem compara că este o funcție uni-personală, unică în țara asta. Și cineva zilele trecute și l-am urmărit și apreciat. I-am apreciat afirmația precum la fotbal, că arbitrul nu poate fi și jucător, ceea ce este de bună seamă că președintele țării, arbitru trebuie să fie arbitru între puterile statului. Ori nu poți să lași echipele fără arbitru, nu poți să lași ţara fără arbitru între cele trei puteri ale statului”, a spus, la Antena 3 CNN, Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei.

Jordan Chiles spune că probele video ar trebui luate în considerare în apelul pentru medalia de bronz de la JO

Un proiect de amploare prinde contur: România și Bulgaria au primit undă verde din partea Comisiei Europene