Tulcea: Gradul de absorbţie a fondurilor europene în ITI-Delta Dunării – peste 70%

Gradul de absorbţie a fondurilor europene puse la dispoziţie prin instrumentul financiar Investiţii Teritorial Integrate (ITI) – Delta Dunării a fost de peste 70% la finele lunii trecute, însă finanţarea de care vor dispune comunităţile locale în actuala perioadă de programare este de aproape patru ori mai mică decât cea de până acum, a anunţat, joi, Ilie Petre, preşedintele Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară (ADI) care gestionează mecanismul financiar.

Anunţul a fost făcut, miercuri, în timpul conferinţei de lansare a proiectului „Asigurarea cadrului de sprijin în vederea pregătirii intervenţiilor prioritare şi integrate care contribuie la implementarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării”, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, prin care se asigură asistenţa tehnică pentru beneficiari.

„Suma totală contractată şi rămasă după reziliere este de 1,39 de miliarde de euro. Am avut o rată de contractare de 105,26%. Din această sumă, au fost rambursate 996 de milioane de euro, adică 71,66%. Din punctul meu de vedere, putea fi mai mare această sumă, dar acestea au fost condiţiile, ţinând cont de faptul că din 2020 am trecut prin aceste etape de pandemie, de creşteri de preţuri, de renegocieri pe toate zonele care au dus la întârzieri majore”, a menţionat, în timpul conferinţei de lansare, preşedintele ADI ITI-Delta Dunării, Ilie Petre.

Referindu-se la actuala perioadă de programare, el a menţionat că mecanisme financiare vor funcţiona şi în Valea Jiului, Ţara Făgăraşului şi în ţinutul moţilor, Ţara de Piatră, alocarea financiară indicativă a mecanismului financiar disponibil în judeţele Tulcea şi Constanţa fiind cea mai mare de la nivel naţional, dar de zece ori mai mică decât necesarul.

În plus, spre deosebire de perioada de programare anterioară, comunităţile din ADI ITI-Delta Dunării vor avea punctaj suplimentar, dacă întrunesc criteriile de prioritate stabilite până în prezent şi dacă vor accesa fondurile europene puse la dispoziţie direct de autorităţile de management ale programelor operaţionale.

„Nu avem interdicţie de a participa la programele naţionale, cu condiţiile noastre specifice. Trebuie doar să demonstrăm că acele proiecte sunt importante pentru zonă şi că sunt proiecte integrate. La nivel naţional, dacă sunt proiecte prioritare pentru teritoriul ITI-Delta Dunării, vor avea condiţii puţin diferite faţă de ceilalţi şi vor avea punctaje suplimentare. Vor avea posibilitatea să acceseze mai uşor fondurile decât dacă n-ar fi existat acest mecanism”, a precizat, pentru AGERPRES, preşedintele Ilie Petre.

Potrivit sursei, până în prezent, în actuala perioadă de programare, ADI ITI Delta Dunării are semnat doar un singur contract de finanţare pentru realizarea proiectului de reabilitare a Spitalului Judeţean de Urgenţă, proiectul în valoare de circa 90 de milioane de euro, fiind început în perioada de programare 2014-2020.

„Contractul de finanţare a fost semnat în mai 2024. Până acum, am realizat 25 de ateliere de lucru din cele 90 şi o masă rotundă pe probleme sociale. Anul acesta, mai avem în atenţie realizarea a şapte ateliere de lucru, pentru că temele sunt de interes fiind perioadă de lansare de ghiduri, precum şi de depunere de cereri”, a menţionat managerul proiectului „Asigurarea cadrului de sprijin în vederea pregătirii intervenţiilor prioritare şi integrate care contribuie la implementarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării”, Mihaela Lungu.

Investiţiile Teritoriale Integrate (ITI) reprezintă un instrument financiar introdus de Comisia Europeană (CE) în perioada de programare 2014 – 2020 pentru a stimula dezvoltarea teritorială integrată, fonduri din mai multe programe operaţionale fiind alocate unei zone delimitate geografic cu aceleaşi caracteristici socio-economice. Accesarea acestor fonduri se face în baza unei strategii integrate de dezvoltare a zonei respective de către membrii comunităţilor din teritoriul delimitat de strategie.

În perioada de programare anterioară, în România a funcţionat doar ITI Delta Dunării, alocarea financiară fiind una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. AGERPRES / (A, AS – autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: www.agerpres.ro

Primarul Antal Arpad (UDMR): Proiectul USR privind reorganizarea administrativ-teritorială, o iniţiativă „stupidă şi periculoasă”

Cluj: Sindicalişti din transportul public din ţară au protestat împotriva „abuzurilor” de la CTP Cluj-Napoca