Asociația a primit sediul în folosinţă timp de doi ani, dar a rămas apoi stăpână pe el, pentru că niciun oficial nu l-a mai cerut înapoi. În timp ce actualul ministru al Economiei vorbeşte de complicitatea statului cu beneficiarii, foştii miniştri ridică din umeri şi spun că nici n-au auzit vreodată de acea clădire.
„În anul 2004, a existat o facilitate pentru nişte incubatoare de afaceri în baza cărora s-a dat un spaţiu. Contractul a fost valabil 12 luni, cu prelungire încă 12. Într-adevăr, au o clauză care spune că dacă nu cere niciuna dintre părţi întreruperea lui se prelungeşte automat în fiecare an”, a declarat Radu Miruţă, ministrul Economiei, la Antena 1.
Preşedintele incubatorului de afaceri este Constantin Simion, un fost miliar
Reporterii au mers să-l căute pe Constantin Simion la locul de muncă, însă deși uşile de la clădire erau deschise, nu era nimeni în interior.
„Am văzut acum două ore interviul dânsului la dumneavoastră, la Antena 1. Nu comentez absolut nimic. Doar atâta spun, că tot ce a spus dânsul acolo nu are niciun fundament juridic”, a declarat Constantin Simion, preşedinte Asociaţia Centrul Incubator de Afaceri.
Preşedintele asociaţiei susţine că a contactat în mod repetat Ministerul Economiei pentru a plăti chirie sau redevenţe. Doar că nu ar fi fost luat în seamă. Mai mult, spune că 40 la sută din clădire este deja ocupată de minister, deşi asociaţia lui a investit în renovare.
„Ministerul Economiei are peste două nivele ocupate în această clădire de mai mulţi ani de zile. Fără să achite niciun leu. Fără să plătească niciun serviciu. Păi cine face curăţenie, doamnă? Curăţenie!”, adaugă Constantin Simion, preşedinte Asociaţia Centrul Incubator de Afaceri.
Imobilul a aparţinut Ministerului Apărării, însă a fost cedată Ministerului IMM-urilor, în 2002, când a fost înfiinţat Incubatorul de Afaceri. Cu fonduri europene s-au organizat aici cursuri de reconversie profesională – practic foştii angajaţi din apărare au fost învăţaţi să facă afaceri.
Primul contract cu Asociaţia a fost semnat de către Silviu Bian, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă la acea vreme. În 2014, Bian a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită.
În 2012, clădirea a trecut în administrarea Ministerului Economiei, dar, în acte, pur şi simplu s-a pierdut. Ministrul Economiei sugerează că situaţia a fost acceptată tacit de foşii deţinători ai portofoliului.
„În minister am întrebat directorii de Direcţie. Spuneţi-mi şi mie ce este cu această adresă, ce clădire este acolo. Nu vă duceţi peste ei, că se sparge buba! Zic, cum să nu, hai acum!”, susţine Radu Miruţă, ministrul Economiei.
„E prima oară când aud de ea. El a văzut într-un raport al Curții de Conturi și s-a dus acolo să facă un filmuleț. Miniștrii nu fac ei verificarea, nu sunt procurori sau detectivi”, a declarat Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.
„A venit în 2020 pandemia, cred că nu se mai punea problema de mers pe teren și făcut inventarul clădirilor. Apoi, în noiembrie, am plecat de la Ministerul Economiei. Vă spun sincer că nu-mi aduc aminte de niciun raport al Curții de Conturi”, spune Virgil Popescu, fost ministru al Economiei.
„Nu mi s-a adus la cunoștință că ar fi ceva ilegal în perioada în care am fost ministru. Nici măcar nu știu unde e clădirea asta”, spune Niculae Bădălău, fost ministru al Economiei.
Curtea de Conturi a sesizat Ministerul Economiei privind situaţia clădirii încă de anul trecut, în noiembrie. Însă ordinul de evacuare nu a fost emis decât în decembrie, când contractul asociaţiei se prelungise deja automat potrivit clauzei de acum două decenii.
„Dreptul pentru care s-a primit asta acum 20 de ani era că îndeplineai condiţia de incubator de afaceri. Am mers la ministerul pe care îl conduc. Incubator de afaceri – se dă o etichetă din partea ministerului. Ministerul a dat o hârtie oficială în care spune că acel Centru de Inovare, de incubare, nu a fost niciodată incubator de afaceri”, a precizat Radu Miruţă, ministrul Economiei.