Turcia este pregătită să îşi asume obligaţia de a monitoriza o eventuală încetare a focului în Ucraina

Turcia este pregătită să îşi asume datoria de a monitoriza o eventuală încetare a focului în Ucraina, le-a spus sâmbătă ministrul turc de externe liderilor din „Coaliţia voinţei” care au avut o discuţie găzduită de Kiev, a declarat o sursă din Ministerul turc de Externe citată de Reuters.

Liderii Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Poloniei şi Ucrainei s-au întâlnit sâmbătă la Kiev şi au avut discuţii prin transmisiune video cu alţi lideri din aşa-numita „Coaliţie a Voinţei” (Coalition of the Willing), care doresc să ajute Ucraina.

Cu sprijinul preşedintelui american Donald Trump, ei au convenit asupra unei încetări necondiţionate a focului pentru 30 de zile începând din 12 mai, ameninţându-l pe preşedintele Vladimir Putin cu noi sancţiuni „masive” dacă nu acceptă.

Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, s-a alăturat apelului coaliţiei şi a subliniat angajamentul Turciei faţă de integritatea teritorială a Ucrainei, a declarat sursa din Ministerul turc de Externe, vorbind sub rezerva anonimatului. Fidan a exprimat sprijinul Ankarei pentru eforturile de încetare necondiţionată a focului şi a adăugat că Turcia este gata să îşi asume obligaţia de a monitoriza încetarea focului în Ucraina, în cazul în care aceasta este stabilită, a mai spus sursa.

Turcia, membră NATO, a menţinut relaţii cordiale atât cu Kievul, cât şi cu Moscova, de la invazia rusă la scară largă din 2022. Ea şi-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei şi i-a oferit acesteia ajutor militar, opunându-se în acelaşi timp sancţiunilor împotriva Rusiei.

În martie, ministrul turc al apărării a declarat că ar putea contribui la o potenţială misiune de menţinere a păcii în Ucraina, în cazul în care se va declara o încetare a focului între Ucraina şi Rusia. Luna trecută, reprezentanţi militari ucraineni, britanici, francezi şi turci s-au întâlnit în Turcia pentru a discuta despre securitatea Mării Negre după o posibilă încetare a focului convenită între Ucraina şi Rusia.

Între timp, în cursul nopţii, preşedintele rus Vladimir Putin Ucrainei să înceapă „negocieri directe”, la 15 mai, în Istanbul, dar nu a spus nimic despre vreun armistiţiu. El a precizat că va vorbi duminică despre negocieri cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. 

Reacţionând la propunerea lui Vladimir Putin, liderul ucrainean Volodimir Zelenski un „semn pozitiv” şi s-a declarat „pregătit” pentru discuţii, cerând în acelaşi timp Rusiei „să confirme o încetare a focului completă, durabilă şi fiabilă”, începând de luni.

Rafila: Ne aflăm în faţa unei alegeri de care depinde viitorul copiilor noştri şi continuarea dezvoltării României ca parte a UE, bazată pe valori democratice. Votul nostru trebuie să le apere!

MAE anunţă reintroducerea controlului la frontierele interne de stat ale Suediei, începând de luni. Cetăţenii români care călătoresc în Suedia să se asigure că deţin un act de identitate valabil