Turcia impune biruri fără precedent în ultimele două decenii

Potrivit unui decret publicat sâmbătă în Monitorul Oficial de către Ministerul Finanţelor şi Trezoreria Turciei, rata minimă a impozitului intern pentru profiturile companiilor nu va fi mai mică de 10% înainte de deduceri şi scutiri. Măsura face parte din una dintre cele mai mari revizuiri ale Codului fiscal din Turcia de când autorităţile au majorat taxele în urmă cu două decenii pentru a plăti daunele provocate de cutremurele din 1999.

Modificarea modului de impozitare a companiilor face parte dintr-o schimbare de direcţie supervizată de ministrul Finanţelor, Mehmet Simsek, de când acesta a preluat conducerea finanţelor Turciei, în urma alegerilor de anul trecut.

În paralel, Guvernul de la Ankara şi-a revizuit, în scădere, previziunile privind deficitul bugetar pentru anul viitor la 3,1% din PIB, de la 3,4% anterior. Pentru acest an, Executivul se aşteaptă la un deficit de 4,9%.

Reformă fiscală de amploare

Legiuitorii turci au elaborat noi propuneri de taxe care vizează în principal companiile, în încercarea de a repara bugetul afectat de cutremurele din 2023, în ceea ce ar urma să fie cea mai mare reformă fiscală din ultima generaţie, informează Bloomberg.

Conform notei de fundamentare, Turcia se aşteaptă să strângă venituri suplimentare în valoare de 40 de miliarde de lire pe an, din introducerea unei taxe de 15% pe profiturile generate în ţară de companiile multinaţionale. Măsura ar fi în linie cu eforturile statelor din G20 care vor să descurajeze planurile companiilor de a profita de diferenţele dintre regimurile fiscale ale ţărilor din întreaga lume.

Ministerul turc al Finanţelor se aşteaptă să strângă alte 90 de miliarde de lire pe an dintr-o nouă taxă care va fi aplicată companiilor turceşti. De asemenea, trusturile care investesc în imobiliare ar urma să fie obligate să plătească o taxă pe profiturile din vânzările sau închirierile de proprietăţi, ceea ce ar urma să genereze venituri suplimentare de 7,2 miliarde lire pe an. În sfârşit, Ministerul Finanţe are în vedere o taxă de 0,03% pe tranzacţiile cu criptomonede, care au devenit foarte populare în rândul investitorilor turci de retail. Asta ar aduce alte 3,7 miliarde de lire pe an, conform prognozelor oficiale.

Sursa: www.stiripesurse.ro

16 candidaţi pe un post, la Poliţia Română – 1.238 de posturi scoase la concurs

VIDEO Simona Halep revine pe terenul de tenis săptămâna viitoare: La ce turneu a anunțat românca că va participa