Turcia loveşte pentru a doua zi la rând ţinte ale militanţilor kurzi din Siria şi Irak, după atentatul de la Ankara

Turcia a lovit joi, pentru a doua zi la rând, ţinte legate de militanţi kurzi în Siria şi Irak, în urma unui atac, miercuri, asupra sediului unei companii-cheie din domeniul apărării în care au fost ucise cel puţin cinci persoane, relatează Associated Press.

Organizaţia Naţională de Informaţii a vizat numeroase „locaţii strategice” folosite de Partidul Muncitorilor din Kurdistan, PKK, sau de miliţiile kurde siriene care sunt afiliate militanţilor, a relatat agenţia oficială turcă, Anadolu. Ţintele au inclus instalaţii militare, de informaţii, energetice şi de infrastructură, precum şi depozite de muniţie, a precizat Anadolu.

Un oficial din domeniul securităţii a declarat că în loviturile de joi au fost folosite drone înarmate.

Miercuri, forţele aeriene ale Turciei au efectuat lovituri aeriene împotriva unor ţinte similare în nordul Siriei şi în nordul Irakului, la câteva ore după ce oficialii guvernamentali au dat vina pe PKK pentru atacul mortal de la sediul companiei aerospaţiale şi de apărare TUSAS.

Ministrul apărării Yasar Guler a declarat joi că 47 de presupuse ţinte ale PKK au fost distruse în loviturile aeriene de miercuri – 29 în Irak şi 18 în Siria.

„Nobila noastră naţiune ar trebui să fie asigurată că vom continua cu o determinare tot mai mare lupta noastră pentru a elimina forţele malefice care ameninţă securitatea şi pacea ţării şi poporului nostru, până când ultimul terorist va dispărea din această geografie”, a declarat Guler.

CE S-A ÎNTÂMPLAT MIERCURI

Atacatorii de miercuri – un bărbat şi o femeie – au ajuns la sediul TUSAS de la periferia Ankarei cu un taxi pe care l-au capturat după ce l-au ucis pe şoferul acestuia. Înarmaţi cu puşti de asalt, aceştia au detonat explozibilii şi au deschis focul, ucigând patru persoane din TUSAS, inclusiv un membru al personalului de securitate şi un inginer mecanic. Echipele de securitate au fost trimise imediat ce atacul a început, în jurul orei locale 15:30, a declarat ministrul de interne. Cei doi atacatori au fost, de asemenea, eliminaţi, iar mai mult de 20 de persoane au fost rănite în atac.

Nu a existat nicio declaraţie imediată din partea PKK cu privire la atac sau la loviturile aeriene turceşti.

În Siria, principala forţă susţinută de SUA a declarat că loviturile turceşti din nordul ţării au ucis 12 civili şi au rănit 25. Forţele democratice siriene conduse de kurzi au declarat că avioanele de război şi dronele turceşti au lovit brutării, centrale electrice, instalaţii petroliere şi puncte de control ale poliţiei locale.

TUSAS proiectează, produce şi asamblează aeronave civile şi militare, vehicule aeriene fără pilot şi alte sisteme spaţiale şi ale industriei de apărare.

LIDERUL KURD ABDULLAH OCALAN REVINE ÎN DISCUŢIA PUBLICĂ DUPĂ ANI DE ZILE

Atacul a avut loc la o zi după ce liderul partidului naţionalist de extremă dreapta din Turcia, aliat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a menţionat posibilitatea ca liderul încarcerat al PKK să fie eliberat condiţionat, dacă renunţă la violenţă şi îşi dizolvă organizaţia.

Abdullah Ocalan, care a fost capturat în 1999, ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă pe o insulă din apropierea Istanbulului. Nepotul său Omer Ocalan a anunţat pe X că miercuri membrilor familiei li s-a permis să îl viziteze, pentru prima dată din martie 2020.

Omer Ocalan, deputat al Partidului prokurd pentru Egalitate şi Democraţie din Turcia, a transmis, de asemenea, un mesaj din partea lui Abdullah Ocalan, spunând că este ţinut în izolare şi că se oferă să acţioneze pentru a pune capăt conflictului, „dacă condiţiile sunt potrivite”.

„Am puterea teoretică şi practică de a (transforma) acest proces dintr-unul bazat pe conflict şi violenţă într-unul bazat pe lege şi politică”, a declarat Omer Ocalan, citându-l pe unchiul său.

PKK luptă pentru autonomie în sud-estul Turciei într-un conflict care a ucis zeci de mii de oameni începând din anii 1980. Turcia şi aliaţii săi occidentali o consideră o grupare teroristă.

Noii consilieri judeţeni din Cluj au depus jurământul – Alin Tişe, preşedinte reales în funcţie: Avem o responsabilitate imensă / Raţiu Radu Florin şi Vákár István, aleşi vicepreşedinţi

Incendiu izbucnit la litiera pădurii, într-o localitate din Mărginimea Sibiului / Flăcările au afectat peste 2.000 de metri pătraţi