Turcia urmărește explorarea petrolului și a gazelor în Bulgaria, Irak și Libia

Strategia energetică a Turciei include influența în Libia post-conflict și potențiale legături de conducte prin Siria.

Turcia este în prezent în discuții pentru a explora petrol și gaze în Bulgaria, cu planuri similare de explorare în Irak și Libia, a dezvăluit ministrul turc al Energiei, Alparslan Bayraktar. Potrivit ministrului, compania energetică de stat Turkiye Petrolleri AO (TPAO) va semna un acord cu un partener străin nenumit în luna următoare pentru a efectua explorări în secțiunea bulgară a Mării Negre.

Turcia nu dorește doar să stimuleze producția internă de petrol și gaze, ci și ambiții de a deveni un centru energetic regional. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a încercat să poziționeze Turcia ca un hub energetic, conectând producătorii de gaze naturale la est și sud cu piețele din vest. Poziția geografică strategică și infrastructura țării îi conferă un avantaj în acest sens.

Turcia și Bulgaria au semnat un acord în 2023 pentru a permite companiei de stat Bulgargaz să importe 1,85 miliarde de metri cubi de gaz pe an – bun pentru ~ 60% din cererea anuală a Bulgariei – prin punctul de graniță de interconexiune Strandzha-Malkoclar cu Turcia. Bulgargaz trebuie să plătească o taxă de servicii de 2 miliarde de euro companiei turcești de gaze Bota? pe o perioadă de 13 ani, indiferent dacă folosește această capacitate. Potrivit Bayraktar, capacitatea de a exporta prin Bulgaria în acest moment este de doar aproximativ 3,5 miliarde de metri cubi pe an, dar capabilitățile pot fi sporite.

„ Avem nevoie de o creștere a capacității de interconexiune dintre Turcia și Bulgaria”, care în prezent poate primi doar aproximativ jumătate din suma de șapte miliarde de metri cubi pe an pe care, din punct de vedere tehnic, Turcia o poate oferi”, a declarat Bayraktar pentru Bloomberg.

Dar Libia este probabil cel mai mare pariu al lui Erdogan, care este la fel de mult despre putere și influență, cât și despre energie.

După mai bine de un deceniu de instabilitate, Libia își extinde producția de petrol, în ciuda fragilității politice extreme, care îi face pe analişti din ce în ce mai îngrijorați de revenirea la războiul civil.

Potrivit președintelui National Oil Corporation din Libia, Masoud Sulaiman, Libia intenționează să crească producția de petrol de la 1,4 mb/zi în prezent la 2 mb/zi în 2028. Cu toate acestea, creșterea producției la acest nivel va necesita cheltuieli de capital considerabile: Abdulsadek estimează că Libia are nevoie de între 3 și 4 miliarde de dolari pentru a atinge o rată intermediară de producție de petrol de 3-4 miliarde de dolari. runda de licitație a licenței este de așteptat să fie aprobată de cabinet. Economia libiei se bazează în mare măsură pe petrol, combustibilii fosili reprezentând mai mult de 95% din producția sa economică.

Anul trecut, Turcia a anunțat că este pregătită să crească semnificativ exporturile de gaze naturale către Uniunea Europeană, disperată să renunțe la gazul rusesc. Pentru a face acest lucru, cea mai probabilă cale este reexportarea gazelor naturale azere din Turcia. Aceasta, la rândul său, ar cere Turciei să primească mai mult gaz rusesc pentru a compensa deficitul. Ankara dorește să joace rolul de salvator și să-și sporească influența față de Bruxelles dorește niște garanții ale cererii înainte de a începe să cheltuiască pentru infrastructura necesară. Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale, care face parte din

Țara găzduiește, de asemenea, cinci terminale de GNL, șapte conducte de gaz, trei unități de stocare plutitoare și două unități de depozitare subterane, precum și o capacitate considerabilă de import care ar putea fi utilizată pentru comerț.

Pe de altă parte, în ultimii doi ani, Europa a încercat să asigure aprovizionare cu gaze alternative pentru a înlocui gazul rusesc care tranzitează prin Ucraina. Gazul rusesc a încetat să mai circule către statele UE prin Ucraina, după ce un acord de cinci ani a expirat la 1 ianuarie 2025, marcând sfârșitul unui acord de zeci de ani. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa nu va permite Rusiei „să câștige mai multe miliarde din sângele nostru”, cu o serie de lideri descriind-o ca fiind „o altă victorie” împotriva Moscovei.

Rusia poate încă trimite gaz în Ungaria, Turcia și Serbia prin conducta TurkStream peste Marea Neagră. Gazele naturale ale Azerbaidjanului vândute Turciei ar putea fi reexportate în Europa, eventual prin Bulgaria, dar nu fără efort și cheltuieli. Într-un interviu acordat Bloomberg, Bayraktar a insistat din greu pentru o rută bulgară, observând un potențial de creștere a volumelor către UE cu până la 10 miliarde de metri cubi pe an, trimițând în același timp un mesaj clar Bruxelles-ului: Nu se va întâmpla fără anumite garanții ale cererii.

Ambițiile Turciei de a deveni un important centru energetic în Europa și-au luat avânt după prăbușirea bruscă a dinastiei Assad de 54 de ani din Siria. Companiile turcești sunt bine plasate pentru a obține contracte majore în cazul în care Siria se transformă într-o piață liberă, costul reconstrucției fiind estimat la 400 de miliarde de dolari. Turcia ar putea construi o conductă de gaz la vestul Siriei și să se conecteze la rețeaua arabă de gazoduct (care leagă Siria, Iordania și Egiptul). Acest lucru ar ajuta Turcia să ofere producătorilor regionali de gaze precum Israel și Egipt o rută mai viabilă din punct de vedere comercial către piețele europene în comparație cu alternativele actuale de GNL.

‘Bulgaria joacă un rol indispensabil în securitatea aprovizionării cu gaze naturale a Ungariei’ – Péter Szijjártó

Uniunea Europeană caută opțiuni pentru a interzice noi contracte de gaze rusești