Ucrainenii din Polonia nu prea vor să lupte pe front pentru Ucraina: planul care trebuia să revitalizeze armata ucraineană pare eșuat

Însă bărbaţii ucraineni din Polonia manifestă un interes redus să se alăture unei brigăzi de voluntari care să fie instruită de armata poloneză şi apoi să plece în Ucraina pentru a lupta în războiul cu Rusia, în urma unei iniţiative convenite între Varşovia şi Kiev, a declarat miercuri ministrul polonez al apărării, relatează agenţia DPA, conform Agerpres.

„Noi suntem pregătiţi pentru procesul de instruire, dar numărul ucrainenilor care s-au înregistrat este prea mic”, a declarat ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. El a precizat că, în baza respectivului acord, Polonia nu este responsabilă cu recrutarea voluntarilor ucraineni, ci numai cu instrucţia lor militară.

„Partea ucraineană şi-a declarat un nivel ridicat de interes, astfel încât să fie formată o brigadă chiar şi cu mii de membri. Dar nu sunt atât de mulţi voluntari”, a remarcat ministrul polonez, fără a clarifica dacă această iniţiativă va mai fi implementată în condiţiile acestei lipse de interes.

După mai mult de doi ani şi jumătate de război cu Rusia, Ucraina are nevoie de noi soldaţi în rândul trupelor sale diminuate şi epuizate

Prin urmare, autorităţile de la Kiev urmăresc să repatrieze bărbaţii apţi de armată, dar care au reuşit să plece din ţară deşi legea marţială adoptată odată cu lansarea invaziei ruse prevede că bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani au interdicţie de a părăsi teritoriul naţional. În cadrul acestui demers, Ucraina a suspendat în aprilie serviciile consulare pentru cetăţenii care au vârsta mobilizării şi care trăiesc în străinătate, cu excepţia celor necesare pentru revenirea în ţară.

Preşedintele Zelenski, care i-a demis anul trecut pe toţi comandanţii comisariatelor militare din ţară pentru a elimina un vast sistem corupt prin care bărbaţii încorporabili se sustrag mobilizării, a redus vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani şi a promulgat în aprilie o nouă lege privind mobilizarea, care înlesneşte procedurile pentru încorporare şi înăspreşte pedepsele împotriva celor care încearcă să se sustragă acesteia.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Cinci lucruri de ştiut despre premiile Nobel

Irlanda dezvăluie modul în care plănuieşte să cheltuie suma ”transformatoare” de 14 miliarde de dolari, sub formă de impozite retroactive, de la Apple