UE va prezenta planuri pentru oprirea importurilor de gaze din Rusia până la sfârșitul anului 2027

Uniunea Europeană și-a stabilit un obiectiv neobligatoriu de a pune capăt importurilor de combustibili fosili din Rusia până în 2027, după invazia la scară largă a Ucrainei de către Moscova în 2022.

Un proiect al „foii de parcurs”, care stabilește modul în care Comisia intenționează să elimine treptat producția de energie din Rusia, menționează că, în iunie, va prezenta o propunere legislativă pentru a interzice importurile rămase de gaze și GNL din Rusia în baza contractelor existente, până la sfârșitul anului 2027.

Comisia va propune, de asemenea, în iunie o interdicție asupra importurilor în cadrul noilor acorduri de import de gaze rusești și contractelor spot până la sfârșitul anului 2025, se arată în proiect, care s-ar putea modifica înainte de publicare.

„Dacă va fi implementată în conformitate cu evoluțiile pieței globale și cu furnizorii fiabili, se așteaptă ca eliminarea treptată a importurilor de gaze rusești să aibă un impact limitat asupra prețurilor la energie și asupra securității aprovizionării în Europa”, se arată în proiect.

Propunerile legislative ar avea nevoie de aprobarea Parlamentului European și a unei majorități consolidate a țărilor UE.

UE a impus sancțiuni asupra transporturilor maritime de cărbune și petrol din Rusia, dar nu și asupra gazelor naturale, din cauza opoziției Slovaciei și Ungariei, care primesc livrări prin conducte rusești și susțin că trecerea la alți furnizori ar crește prețurile la energie. Sancțiunile necesită aprobarea unanimă a tuturor celor 27 de țări ale UE.

Aproximativ 19% din gazele Europei provin încă din Rusia, prin conducta TurkStream și transporturile de gaze naturale lichefiate.

Aceasta este mult sub nivelul de aproximativ 40% pe care Rusia îl furniza înainte de 2022. Însă cumpărătorii europeni au încă contracte „take-or-pay” cu Gazprom, care impun celor care refuză livrările de gaze să plătească pentru o mare parte din volumele contractate.

Comisia a evaluat opțiunile legale care să permită companiilor europene să rezilieze contractele existente privind gazele rusești fără a se confrunta cu sancțiuni financiare.

Proiectul nu a specificat detalii despre măsurile pe care Bruxelles-ul intenționează să le utilizeze în acest sens. Avocații au declarat că ar fi dificil să se invoce „forța majoră” pentru a renunța la aceste tranzacții și că, în acest caz, cumpărătorii s-ar putea confrunta cu penalități sau arbitraj.

Achizițiile „spot” necontractate au reprezentat aproximativ 31% din GNL-ul rusesc cumpărat de Europa anul trecut, arată datele Rystad Energy.

În încercarea de a rupe legăturile energetice vechi de decenii cu Rusia, Comisia Europeană și-a semnalat disponibilitatea de a cumpăra mai mult GNL din SUA, un pas pe care președintele Donald Trump l-a cerut Europei ca modalitate de a-și reduce surplusul comercial cu Statele Unite.

Comisia este, de asemenea, îngrijorată de prețurile energiei și a declarat că orice măsuri de restricționare a importurilor de energie din Rusia trebuie să afecteze Moscova mai mult decât UE și să țină cont de impactul asupra costurilor combustibililor.

Construcția conductei de gaze Grecia: Macedonia de Nord a fost aprobată de Ministerul Energiei și Resurselor Minerale în secțiunea Salonic și Kilkis

VIDEO Apariție misterioasă: ce caută un tanc ucrainean pe o șosea americană?