UEFA se gândeşte la eliminarea prelungirilor în fazele eliminatorii ale Ligii Campionilor

Discuţiile privind eliminarea prelungirilor din fazele eliminatorii ale Ligii Campionilor se accelerează în cadrul UEFA, ceea ce ar reprezenta un nou pas pentru reducerea numărului de minute jucate de cluburile de top, relatează The Guardian.

Subiectul de a duce meciurile direct la loviturile de departajare este luat în considerare în mod serios, deşi o schimbare la jumătatea acestui ciclu de drepturi de televiziune, care durează până în 2027, este puţin probabilă, precizează The Guardian.

Prelungirile au fost mult timp un subiect de dispută între părţile implicate din fotbalul european, unele sindicate ale jucătorilor susţinând cu tărie că eliminarea lor ar reduce presiunea asupra unui calendar aglomerat. 

Etapa extinsă a grupei Ligii Campionilor, în care fiecare echipă dispută cel puţin opt meciuri, nu a ajutat cu nimic situaţia, în contextul în care 12 echipe europene participă în această vară la o Cupă Mondială a Cluburilor extinsă în SUA.

Cele mai multe concesii făcute echipelor de elită, care îşi extind lista de meciuri, au venit până acum sub forma unor reduceri ale competiţiilor interne, cum ar fi renunţarea controversată la reluările meciurilor din Cupa Angliei.

Eliminarea celor 30 de minute suplimentare din meciurile în două manşe ar contribui într-o mică măsură la atenuarea problemelor cauzate de aglomerarea meciurilor la sfârşitul sezonului. De asemenea, ar putea fi populară în rândul cluburilor care se supun regimului epuizant al rundelor de calificare din iulie şi august.

Echipele mai slab cotate, care simt ritmul unei perioade suplimentare împotriva cluburilor cu echipe mai bine garnisite, ar simţi un cadru de joc mai echitabil. 

În sezonul trecut, doar trei meciuri din Liga Campionilor, începând cu optimile de finală, au ajuns în prelungiri, în timp ce în 2022-23 niciunul nu a necesitat o perioadă suplimentară. Patru meciuri din Liga Europa 2023-24 au mers în prelungiri, în scădere de la şase în sezonul precedent.

Contactată de The Guardian, UEFA a declarat că, până în prezent, problema a fost abordată în mod informal, fără a fi prezentată o propunere definitivă. 

Orice schimbare ar trebui să fie ratificată de comitetul executiv al UEFA, a cărui ultimă modificare majoră a substanţei meciurilor din competiţiile de cluburi a avut loc atunci când regula golurilor marcate în deplasare a fost eliminată în 2021.

Crin Antonescu, despre alegerile prezidenţiale: Sentimentul meu, speranţa în orice caz, este că nu vom avea de data aceasta tulburări de felul celor care au fost la turul de alegeri anulat / Sper că vor fi alegeri exclusiv ale românilor

Crin Antonescu, întrebat dacă se va retrage din competiţia electorală: Nu există motiv să mă determine să mă retrag din această cursă, decât dacă, Doamne fereşte, Dumnezeu consideră că firul vieţii mele pământeşti trebuie să se oprească înainte de 4 mai