Uimitor! Aceaste insecte poartă pe spate o încărcătură ‘explozivă’ pe care o pot detona voluntar pentru a proteja cuibul / Cum funcționează strategia kamikaze

De curând, un alt grup de cercetători de la aceeași universitate (Institutul de Chimie Organică și Biochimie din Praga) a publicat un alt studiu în revista Structure care analizează în detaliu cum funcționează această adaptare anatomică letală, dar esențială.

Aceste termite folosesc o enzimă pentru a-și produce exploziile sinucigașe: o lacază, denumită BP76. Aceste insecte produc enzima în mod continuu pe tot parcursul vieții lor și o acumulează în buzunare specializate pe spate.

Așadar, termitele mai în vârstă au pungile mai pline și nu este o coincidență faptul că ele sunt cele care folosesc strategia kamikaze: atunci când termita se confruntă cu un pericol, lucrătoarele mai în vârstă deschid aceste pungi și amestecă enzima din ele cu alte secreții produse de glandele salivare.

content-image

Teoria care stă la baza acestui „protocol de supraviețuire” al speciei este că, pe măsură ce îmbătrânesc, aceste exemplare sunt din ce în ce mai puțin eficiente în obținerea hranei și astfel nu mai sunt atât de importante pentru cuib.

Contactul dintre cele două substanțe (enzima și secrețiile) provoacă o reacție care creează un lichid lipicios și otrăvitor care izbucnește literalmente din spatele termitelor și poate imobiliza și chiar ucide prădătorii. Studiul intră, de asemenea, în detalii cu privire la compoziția chimică și structura tridimensională a enzimei implicate în reacție.

Explicația completă este complexă și necesită cunoștințe de biochimie, dar situația poate fi rezumată astfel: BP76 are un fel de „stabilizator”, sub forma unei legături foarte puternice între doi aminoacizi diferiți, care permite enzimei să rămână în stare solidă atât timp cât este stocată în „buzunarul” de pe spate. Cu toate acestea, atunci când este eliberată, acest „lacăt” se deschide și enzima poate reacționa cu alte substanțe, ducând la o explozie.

Sursa: www.stiripesurse.ro

UPDATE SURSE DNA `calcă` peste un prolific dezvoltator imobiliar – Ar fi comis evaziune fiscală de aproximativ 20 de milioane de lei

Incident misterios: o navă de alimentare a Marinei SUA a lovit ceva neidentificat. Oficialii americani evită să spună ce