Umiditatea din sol permite ca lucrările de sezon în agricultură să se efectueze în condiţii optime în majoritatea zonelor agricole

Lucrările de sezon în agricultură se vor putea efectua în condiţii optime în majoritatea zonelor agricole, întrucât rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 centimetri (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a ţării, potrivit prognozei agrometeorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 24 – 30 octombrie.

În schimb, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, local în vestul, sud-vestul şi sudul Munteniei conţinutul de apă din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată şi puternică).

Ritmurile de vegetaţie la culturile de câmp şi speciile pomi-viticole vor fi în general normale în majoritatea zonelor agricole, iar în depresiunile din nordul şi centrul ţării, procesele biologice ale plantelor vor fi încetinite.

„Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate pe parcursul lunii septembrie şi începutul lunii octombrie vor parcurge fazele de germinare-răsărire (20-100%) în cea mai mare parte a zonelor de cultură şi local apariţia primelor frunze (10 – 50%) în sudul şi vestul ţării. În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedoclimatice, rapiţa va înregistra răsărirea (20-100%) şi formarea rozetei de frunze (5-8 frunze). În centrul, estul şi vestul ţării, sfecla de zahăr se va afla în fazele de uscare a aparatului foliar şi maturitate tehnologică (70-100%), precum şi recoltare pe suprafeţe agricole extinse”, spun specialiştii ANM.

Speciile pomi-viticole îşi vor continua coacerea rodului, îngălbenirea şi căderea frunzelor, continuându-se totodată recoltarea fructelor de sezon (măr, păr, prun, gutui). De asemenea, procesul de maturare a lemnului va decurge în general normal, asigurând o bună rezistenţă la iernare.

Recomandările de specialitate vizează finalizarea lucrărilor de recoltare, transport, depozitare şi eliberare a terenurilor de resturile vegetale; efectuarea arăturilor şi pregătirea unui pat germinativ bine mărunţit şi omogen pentru o bună uniformitate şi densitate a plantelor; aplicarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile cerealiere de toamnă; urgentarea însămânţărilor la orzul şi grâul de toamnă pentru încadrarea în epoca optimă, astfel încât culturile semănate să beneficieze de resursele termice necesare parcurgerii integrale a proceselor de vernalizare şi călire.

ANM precizează că, pe ansamblu, în această perioadă va predomina o vreme mai caldă sub aspect termic, în aproape toate regiunile. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 5 – 17 grade, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 5 grade, la nivelul întregii ţări.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 13 şi 23 grade, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, iar cea minimă va oscila între -3 şi 12 grade pe majoritatea suprafeţelor agricole, valori mai scăzute fiind posibile în estul Transilvaniei, unde se va produce brumă.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va situa între 8 şi 14 grade în zonele de câmpie, favorabilă parcurgerii proceselor de creştere şi dezvoltare ale plantelor, îndeosebi în semănăturile de toamnă efectuate în perioada optimă.

„Se întrevăd ploi locale, reduse cantitativ, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, iar izolat vor fi condiţii de producere a ceţii”, adaugă specialiştii ANM. AGERPRES/(AS – autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: www.agerpres.ro

Hunedoara: Victimele accidentului de la Băcia erau muncitori străini; autoturismul implicat fusese furat

Percheziţii ample în trei judeţe şi în Bucureşti, într-un caz de evaziune fiscală şi spălare de bani/ Prejudiciul depăşeşte şapte milioane de lei