Indicele paneuropean STOXX Europe 600 a închis în urcare cu 0,5%, continuând tendinţa pozitivă de săptămâna aceasta. FTSE 100 al Marii Britanii a fost liderul zilei, cu un avans de 1,2%, sprijinit de o evoluţie pozitivă în sectorul resurselor naturale. CAC 40 din Franţa a crescut cu 0,3%, în timp ce DAX din Germania a fost singurul indice major care a încheiat sesiunea pe roşu, cu o scădere de 0,3%, tras în jos de pierderile din sectorul auto, potrivit datelor Reuters.
Investitorii rămân în aşteptarea unor detalii oficiale privind intenţiile administraţiei Trump de a impune noi tarife globale, în special asupra bunurilor europene, într-un context de tensiuni comerciale reînnoite. În ciuda incertitudinii, sentimentul din piaţă s-a menţinut relativ optimist, alimentat de speranţele unui acord comercial iminent care ar putea evita escaladarea conflictului.
Analiştii subliniază că, deşi titlurile europene au avut un parcurs robust în ultimele zile, volatilitatea ar putea creşte rapid în cazul unor decizii nefavorabile din partea Washingtonului.
”Piaţa e prinsă între speranţa unui acord şi riscul unei rupturi majore comerciale. Deocamdată, se mizează pe moderaţie”, a declarat pentru Reuters un analist de la ING.
Totodată, un alt factor de sprijin a fost evoluţia relativ stabilă a dobânzilor de referinţă şi lipsa unor semnale restrictive din partea Băncii Centrale Europene, ceea ce a susţinut sectoarele ciclice şi financiare.
Preţurile petrolului au scăzut joi cu peste 2%, pe fondul temerilor privind noile tarife impuse de Trump
Preţurile petrolului au scăzut joi cu peste 2%, în timp ce investitorii evaluează posibilele efecte ale noilor tarife comerciale anunţate de preşedintele american Donald Trump asupra creşterii economice globale, transmite Reuters.
Cotaţia petrolului Brent a coborât cu 2,21%, ajungând la 68,64 dolari pe baril, iar petrolul West Texas Intermediate (WTI) a pierdut 2,71%, ajungând la 66,53 dolari pe baril.
Scăderea vine în contextul în care Trump a ameninţat miercuri Brazilia, cea mai mare economie a Americii Latine, cu tarife punitive de 50% la exporturile către SUA, după un conflict public cu preşedintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva. La rândul său, Lula a convocat joi o reuniune cu miniştrii pentru a decide reacţia oficială a Braziliei, sugerând într-o postare pe reţelele sociale că va răspunde cu măsuri similare.
Totodată, administraţia Trump a anunţat planuri pentru tarife suplimentare asupra cuprului, semiconductorilor şi produselor farmaceutice, iar notificări oficiale privind tarifele au fost trimise şi către Filipine, Irak, precum şi către Coreea de Sud şi Japonia, furnizori majori ai SUA.
”Piaţa este într-un mod de aşteptare şi prudenţă, având în vedere natura imprevizibilă a politicilor comerciale ale administraţiei Trump,” a explicat Harry Tchilinguirian, director de cercetare la Onyx Capital Group. El a adăugat că istoria tergiversărilor şi retragerilor de la măsurile anunţate a redus sensibilitatea pieţei la astfel de ştiri.
Perspectivele de inflaţie generate de noile tarife rămân o preocupare pentru decidenţii politici americani. Potrivit minutei ultimei reuniuni a Fed din 17–18 iunie, doar ”câţiva” oficiali au sugerat că o reducere a dobânzilor ar putea fi justificată chiar din această lună. Ratele mai ridicate ale dobânzilor fac împrumuturile mai costisitoare şi pot reduce cererea de petrol.
În plan global, OPEC+ urmează să aprobe o nouă creştere a producţiei în septembrie, finalizând astfel anularea tăierilor voluntare de producţie decise anterior de opt membri şi reflectând creşterea cotei alocate Emiratelor Arabe Unite.
Pe plan geopolitic, secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a avut miercuri discuţii ”deschise” cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, exprimând nemulţumirea SUA faţă de lipsa progresului în încheierea războiului din Ucraina. Preşedintele Trump a declarat recent că ia în calcul un proiect legislativ care ar impune sancţiuni mai dure împotriva Rusiei.
Donald Trump anunţă tarife de 35% pentru produsele canadiene începând cu 1 august
Donald Trump a anunţat, joi, că intenţionează să impună majorări tarifare de 35% asupra produselor canadiene începând cu 1 august, în cea mai recentă dintre cele aproximativ douăzeci de scrisori adresate de luni partenerilor săi comerciali din întreaga lume, informează AFP.
“În loc să colaboreze cu Statele Unite, Canada a ripostat cu propriile sale tarife. Începând cu 1 august 2025, vom aplica un tarif de 35% produselor canadiene exportate în Statele Unite, indiferent de tarifele sectoriale”, a scris preşedintele american într-o scrisoare adresată premierului canadian Mark Carney şi împărtăşită pe platforma sa socială. „Aceste tarife pot fi modificate, în creştere sau în scădere, în funcţie de relaţia noastră cu ţara dumneavoastră”, avertizează Donald Trump.
Ca în fiecare scrisoare trimisă începând de luni, preşedintele SUA a precizat că aceste taxe vamale se vor adăuga celor impuse anumitor sectoare de activitate, cum ar fi oţelul, aluminiul şi automobilele. Acestea sunt două dintre principalele exporturi ale Canadei către Statele Unite, cel mai mare partener comercial al Ottawaului.
Tot joi, Trump a anunţat într-un interviu telefonic cu NBC că intenţionează să trimită o misivă similară Uniunii Europene (UE) „astăzi sau mâine”. „Aş vrea să o fac astăzi”, a spus el. “Vorbesc cu UE, care, după cum ştiţi, acoperă mai multe ţări, precum şi Canada. Ar trebui să le trimitem (scrisorile, n.r.) în următoarele câteva ore.”
Aproximativ douăzeci de ţări au primit deja o scrisoare similară de la începutul săptămânii, în special ţări asiatice, cu 25% aplicat produselor din aliaţi precum Japonia şi Coreea de Sud şi până la 40% pentru anumite ţări din Asia de Sud-Est. Dar Brazilia, care până în prezent nu a fost vizată de suprataxe mai mari de 10 %, a fost cea care a văzut cea mai mare creştere a taxelor vamale aplicate produselor sale, preşedintele american anunţând 50 % ca răspuns la urmărirea penală a fostului preşedinte brazilian Jair Bolsonaro, acuzat de tentativă de lovitură de stat după înfrângerea sa în faţa preşedintelui Lula.
Iniţial, aceste suprataxe individualizate trebuiau să înceapă să fie percepute la 9 iulie, după o amânare anterioară, dar Trump a semnat un ordin executiv la începutul acestei săptămâni pentru a le amâna până la 1 august. În scrisorile sale, Trump asigură că orice ripostă va fi pedepsită cu o suprataxă suplimentară de aceeaşi amploare.
FMI avertizează că noile tarife impuse de SUA menţin incertitudinea globală la cote ridicate
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a transmis joi că monitorizează îndeaproape noile anunţuri privind tarifele comerciale ale Statelor Unite, subliniind că incertitudinea în privinţa perspectivei economice globale rămâne ridicată. Instituţia a făcut apel la guvernele lumii să colaboreze pentru menţinerea unui mediu comercial stabil, transmite Reuters.
Declaraţia vine după ce preşedintele Donald Trump a anunţat miercuri impunerea unor tarife de 50% asupra importurilor de cupru şi asupra altor produse provenite din Brazilia, începând cu 1 august, precum şi majorarea taxelor pentru bunuri din alte 21 de ţări.
”Situaţia legată de comerţ este în continuă evoluţie, iar incertitudinea rămâne ridicată”, a spus un purtător de cuvânt al FMI într-un răspuns adresat agenţiei Reuters.
”Ţările ar trebui să continue să lucreze constructiv pentru a sprijini un mediu comercial stabil şi pentru a aborda provocările comune.”
FMI a anunţat că va oferi mai multe detalii în actualizarea World Economic Outlook, ce urmează să fie publicată la sfârşitul lunii iulie, înaintea termenului de 1 august stabilit pentru noi negocieri comerciale.
Potrivit sondajelor publicate marţi, incertitudinile legate de viitoarele tarife americane afectează perspectivele fabricilor din SUA, Asia şi Europa, chiar dacă unele sectoare par să reziste momentan.
Analiştii avertizează însă că slăbiciunea structurală evidenţiată de aceste sondaje scoate la iveală provocările cu care se confruntă atât companiile, cât şi factorii de decizie politică, pe fondul eforturilor administraţiei Trump de a remodela ordinea comercială globală.
Oficialii americani susţin că tarifele impuse până acum nu au alimentat inflaţia şi că legea reducerilor de taxe adoptată săptămâna trecută va compensa orice efecte negative temporare ale noilor taxe comerciale.
În raportul său din aprilie, FMI a revizuit în scădere estimările de creştere economică pentru SUA, China şi alte economii majore, invocând efectele tarifelor americane aflate la cele mai ridicate niveluri din ultimul secol. Fondul avertiza atunci că tensiunile comerciale în creştere vor frâna suplimentar ritmul de creştere global.
Deşi activitatea economică s-a accelerat uşor în trimestrul al doilea, pe fondul stocurilor acumulate în aşteptarea noilor taxe, economiştii avertizează că impactul real al tarifelor se va resimţi mai puternic în a doua jumătate a anului.