Un an de la atacul Hamas asupra Israelului – Franța se teme de tulburări înainte de 7 octombrie

Într-o circulară trimisă directorilor de universităţi şi instituţiilor de învăţământ superior, noul ministru francez pentru Învăţământ superior, Patrick Hetzel, i-a atenţionat cu privire la responsabilitatea lor de „a menţine ordinea”.

El le aminteşte în mod concret că ei sunt, „în virtutea legii, responsabili ‘de menţinerea ordinii’ şi ‘a securităţii în incinta instituţiei’ ” şi că lor le revine „să facă uz de puterile lor de poliţie pentru a preveni orice risc de probleme”, „a restabili ordinea” şi „a proteja studenţii şi personalul”, potrivit textului consultat de AFP.

Circulara le aminteşte de asemenea să semnaleze justiţiei eventuale „fapte (…) de natură să constituie o infracţiune sau un delict”.

Manifestaţii pro-palestiniene au avut loc marţi şi joi în faţa Institutului de Studii Politice (Sciences Po) din Paris, la care au participat circa o sută de persoane marţi, potrivit instituţiei.

O manifestaţie a avut loc şi joi în locaţii ale Institutului Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale (INALCO) la Paris, potrivit ministerului.

Hetzel a mai subliniat într-un comunicat că el „condamnă ferm aceste acţiuni, care contravin principiilor de neutralitate şi laicitate al serviciului public de învăţământ superior”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez Maud Bregeon a calificat la rândul său vineri drept „inadmisibile” manifestaţiile de la Sciences Po Paris, îndemnând noua conducere „să îşi preia responsabilităţile”.

După luni de criză, importanta şcoală pariziană ce a format generaţii de lideri francezi are un nou director numit la sfârşitul lui septembrie, diplomatul franco-uruguayan Luis Vassy, fost coleg al preşedintelui Emmanuel Macron.

„Sper că el va opera o schimbare de cultură în cadrul acestei instituţii”, a spus Bregeon.

VIDEO A fost prins autorul atacului armat de la banca din Iași

Un an de la atacul Hamas asupra Israelului – Franța se teme de tulburări înainte de 7 octombrie