Cercetarea, publicată în revista „Alzheimer’s and Dementia”, a descoperit că un virus comun, cunoscut sub numele de citomegalovirus uman (HCMV), se poate instala în intestinul uman și poate ajunge la creier.
HCMV, un tip de virus herpetic, este mai frecvent în țările sărace, unde infectează aproximativ 90% din populație. Deși la persoanele sănătoase infecțiile cauzate de HCMV provoacă de obicei simptome ușoare, precum febră și dureri în gât sau nu provoacă deloc simptome, virusul rămâne latent în organism, chiar și după ce infecția inițială a fost depășită, conform Health.
„Când ești infectat, ești infectat pe viață. Sistemul dumneavoastră imunitar poate controla virusul, dar nu îl poate elimina niciodată din organism”, a declarat Kevin Zwezdaryk, asistent de microbiologie și imunologie la Facultatea de Medicină a Universității Tulane.
Pentru că organismul nu poate scăpa complet de HCMV, există posibilitatea ca virusul să fie reactivat, reinfectând intestinul și ajungând ulterior la creier, a explicat Zwezdaryk.
Studiul se adaugă unei serii de cercetări care sugerează că virusurile herpetice, inclusiv HCMV, ar putea reprezenta un factor de risc pentru dezvoltarea bolii Alzheimer, posibil cu decenii înainte ca simptomele să devină evidente. „Nu avem încă dovezi directe în acest sens, dar știm că boala Alzheimer are un curs preclinic de mai multe decenii”, a declarat Benjamin Readhead, profesor la Centrul de Cercetare a Bolilor Neurodegenerative ASU-Banner al Universității de Stat din Arizona.
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat mostre de țesut cerebral de la 101 persoane decedate, dintre care 66 fuseseră diagnosticate cu boala Alzheimer. După ce au examinat țesutul cerebral pentru prezența unei proteine de pe suprafața celulelor microgliale – care reglează dezvoltarea creierului și ajută la repararea țesuturilor, cercetătorii au observat o legătură între prezența proteinei CD83(+) în intestin și creier la pacienții cu Alzheimer.
Rezultatele studiului au arătat că HCMV poate accelera producția a două proteine amiloide și tau, asociate cu boala Alzheimer.
HCMV nu este singurul agent patogen legat de Alzheimer. Există o serie de infecții cauzate de virusuri, bacterii și ciuperci care pot influența problemele neurodegenerative. Totuși, pentru cercetători, înțelegerea modului în care o singură infecție poate afecta sănătatea creierului este extrem de dificilă. „Este greu de făcut la o ființă umană pentru că nu știm când a fost infectată. O găsim doar în analiza post-mortem”, a explicat Brian Balin, director al Centrului pentru Tulburări Cronice ale Îmbătrânirii de la Colegiul de Medicină Osteopatică din Philadelphia.