Un bărbat de 35 de ani acuzat de spălare de bani şi infracţiuni informatice a fost trimis în judecată/ El este suspectat de fraude de sute de mii de dolari, lei şi euro

Un bărbat de 35 de ani acuzat de spălare de bani şi infracţiuni informatice a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Bărbatul este suspectat că prin operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi-ar fi însuşit sute de mii de dolari, lei şi euro pe care i-ar fi trimis familiei sau unor apropiaţi

p { color: #000000; line-height: 115%; orphans: 2; widows: 2; margin-bottom: 0.1in; direction: ltr; background: transparent }p.western { font-family: „Times New Roman”, serif; font-size: 12pt; so-language: ro-RO }p.cjk { font-family: „Times New Roman”, serif; font-size: 12pt }p.ctl { font-family: „Times New Roman”, serif; font-size: 12pt; so-language: ar-SA În 24  octombrie, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui inculpat în vârstă de 35 de ani, pentru spălarea banilor şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

„Din materialul probator administrat a rezultat că, în perioada martie 2019 – octombrie  2023, inculpatul, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, pentru a ascunde originea ilegală banilor obţinuţi din săvârşirea pe teritoriul SUA, în intervalul martie 2019 – iunie 2020, a unor infracţiuni asimilate celor de constituire a unui grup infracţional organizat, falsificarea de a efectuat 34 de transferuri (prin intermediul unor servicii rapide, dar şi fizic) a unor sume de aproximativ 88.000 USD şi respectiv 20.000 euro către membrii familiei sau persoane de încredere”, se arată în comunicatul DIICOT.

Maşini de lux în valoare de peste 805.000 euro

Sursa citată menţionează că bărbatul a achiziţionat, prin interpuşi, patru maşini de lux, a căror valoare totală de piaţă a fost estimată la peste 805.000 euro. În acelaşi context, a folosit peste 363.000 lei pentru achitarea ratelor la un autoturism achiziţionat în leasing printr-un interpus, persoană juridică.

„În sarcina sa a fost reţinut şi faptul că, în intervalul noiembrie 2018 – mai 2021, a deţinut coduri PIN şi numere de carduri  emise de unităţi bancare din Franţa, pe care le-a stocat în format electronic (fişiere video/imagine) pe carduri de memorie,  precum şi dispozitive de skimming în scopul comiterii de  infracţiuni informatice”, mai precizează procurorii DIICOT.

În mai 2021, la propunerea procurorilor DIICOT, Tribunalul Bucureşti a emis mandat de arestare preventivă în lipsă faţă de inculpat, constatând că se sustrage urmăririi penale.

Prins pe un aeroport din Italia şi arestat

La sfârşitul lunii aprilie 2024, acesta a fost depistat în incinta aeroportului internaţional din Bergamo, Italia, unde a fost reţinut şi  predat autorităţilor judiciare din România.

Ulterior, Tribunalul Bucureşti a dispus confirmarea şi executarea mandatului de arestare preventivă emis în lipsă pentru inculpat. 

„Prin acelaşi rechizitoriu s-a solicitat instanţei aplicarea măsurii de  siguranţă a confiscării speciale de la inculpat a bunurilor şi sumelor de bani obţinute din săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina sa”, mai menţionează DIICOT.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Bucureşti.

Fostul director general al Clubului Sportiv Rapid Vasiliu Bogdan, reţinut pentru luare de mită şi abuz în serviciu

Procurorul recomandă eliberarea condiţionată pentru fraţii Menendez, condamnaţi acum 30 de ani pentru uciderea părinţilor lor. Cazul celebru a fost readus în atenţia publică de un serial Netflix