Un cântăreţ şi doi fraţi – un frizer şi un zugrav – se numără printre venezuelenii care s-au reîntors marţi la familiile lor, după ce au petrecut luni de detenţie într-o închisoare notorie din El Salvador, unde au fost deportaţi din SUA, fără proceduri de imigrare, sub acuzaţia că ar face parte din banda Tren de Aragua, transmite Reuters.
Cântăreţul Arturo Suarez a fost întâmpinat cu îmbrăţişări şi lacrimi în El Valle, la sud de capitala Caracas, de sora, mătuşa şi verii săi. Ulterior, el şi-a şters lacrimile în timp ce vorbea cu soţia şi fiica sa, care locuiesc în Chile, prin apel video.
“Sunt liber acum, mulţumesc lui Dumnezeu, în sfârşit”, a spus Suarez, care a fost arestat în februarie în Carolina de Nord în timp ce filma un videoclip. El a cântat o serenadă mulţimii adunate în sufrageria familiei sale.
“Încă nu pot să cred”, a adăugat el.
Venezuelenii au fost trimişi în El Salvador din Statele Unite în luna martie, după ce preşedintele american Donald Trump a invocat Legea privind duşmanii străini din 1798 pentru a deporta presupuşii membri ai bandei Tren de Aragua fără procedurile normale de imigrare.
Deportările au stârnit critici vehemente din partea grupurilor pentru drepturile omului şi o luptă juridică cu administraţia Trump. Familiile şi avocaţii multora dintre bărbaţi au negat că aceştia ar avea legături cu bandele.
Soţia sa a declarat că Suarez a plecat în SUA pentru a-şi impulsiona cariera muzicală emergentă şi că a negat că ar fi membru al Tren de Aragua.
“M-am gândit la fiica mea, la soţia mea, la fraţii mei, la familia mea, am cerut putere pentru a nu renunţa, pentru a nu mă lăsa să mor”, le-a spus Suarez jurnaliştilor despre detenţia sa.
“Nu am făcut-o – pentru că sunt dur, sunt venezuelean”, a adăugat el.
Suarez şi ceilalţi deţinuţi deportaţi din SUA în El Salvador au fost returnaţi vineri în Venezuela în cadrul unui schimb de prizonieri. De la sosire, aceştia au fost supuşi unor controale medicale şi unor interviuri cu autorităţile.
Doi fraţi – Darwin Hernandez, un frizer în vârstă de 30 de ani, şi Yeison Hernandez, un zugrav în vârstă de 23 de ani – au fost arestaţi alături de Suarez în februarie. Ei au ajuns marţi acasă la părinţii lor şi la alţi membri ai familiei, în centrul oraşului Valencia.
“I-am cerut lui Dumnezeu doar libertatea, dar mai presus de orice ca şi familia mea să fie în viaţă, să pot pleca şi să fiu cu ei aşa cum suntem acum”, a declarat Darwin Hernandez, soţ şi tată al unei fetiţe de şase ani.
ACUZAŢII DE ABUZ
Suarez şi Hernandez au declarat că gardienii de la închisoarea CECOT le-au spus deţinuţilor că vor pleca doar morţi, iar Suarez a spus că unii deţinuţi s-au gândit la sinucidere.
Fostul deţinut Alirio Belloso, în vârstă de 30 de ani, a declarat pentru Reuters că a fost bătut în închisoare.
“Ne-au bătut cu mâinile, scuturile şi bâtele, peste tot pe corpurile noastre”, a declarat Belloso după ce a ajuns în oraşul său natal Maracaibo, în vestul Venezuelei, unde îl aştepta familia sa.
”M-am gândit că dacă suntem deja morţi, atunci de ce să murim de frică, este mai bine să murim luptând”, a afirmat el.
Comentariile foştilor deţinuţi au coincis cu alte acuzaţii de abuz făcute de foşti prizonieri în videoclipuri difuzate de televiziunea de stat, inclusiv în timpul unei emisiuni cu preşedintele venezuelean Nicolas Maduro luni seara.
Procurorul general al Venezuelei a declarat luni că biroul său îl va investiga pe preşedintele El Salvador, Nayib Bukele, şi pe alţi oficiali de rang înalt cu privire la presupusele abuzuri.
Biroul lui Bukele nu a răspuns solicitărilor de a comenta presupusa tortură, dar a declarat pe reţelele de socializare luni târziu că guvernul Maduro a fost ”indignat” pentru că a realizat că nu mai deţine ”ostatici din cea mai puternică ţară din lume”, – o referire la zece americani deţinuţi anterior în Venezuela care au fost eliberaţi în cadrul acordului.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Abigail Jackson, a trimis orice acuzaţie de maltratare în CECOT guvernului din El Salvador.
Tricia McLaughlin, purtătoarea de cuvânt a Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, a respins acuzaţiile de abuz ale foştilor deţinuţi.
”Încă o dată, mass-media se dă peste cap pentru a-i apăra pe membrii bandelor ilegale criminale”, a declarat ea într-un comunicat.
”Auzim mult prea multe despre membrii bandelor şi poveştile false ale infractorilor şi nu suficient despre victimele lor”, a adăugat.
Serviciul american pentru imigraţie şi vamă şi Departamentul de Stat nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.
Reuters nu a fost în măsură să confirme imediat acuzaţiile de abuz.
Optzeci de prizonieri venezueleni – inclusiv politicieni din opoziţie – deţinuţi în Venezuela ar trebui, de asemenea, să fie eliberaţi în cadrul schimbului. ONG-ul judiciar Foro Penal a declarat luni că a verificat 48 de eliberări.
Opoziţia venezueleană a criticat în mod regulat guvernul Maduro pentru că deţine activişti şi alte persoane în condiţii abuzive în Venezuela.
Andry Hernandez, un make-up artist homosexual care a fost reţinut la graniţa dintre SUA şi Mexic în timpul administraţiei Biden, avea un caz de azil activ când a fost deportat la CECOT. Statele Unite au susţinut că aparţinea unei bande pe baza tatuajelor sale.
Marţi, părinţii săi îl aşteptau cu nerăbdare în Capacho, în apropierea graniţei cu Columbia.
“În tot acest timp am dormit prost. Soţia mea îmi servea o farfurie cu mâncare şi eu mă întrebam «mănâncă?»”, a declarat tatăl lui Hernandez, Felipe.
Hernandez, care a declarat că a suferit abuzuri sexuale la CECOT într-o înregistrare video difuzată luni la televiziunea de stat, şi-a putut suna părinţii pentru a le spune că este pe drum.