Un centru pentru elevii cu adicţii va fi amenajat în incinta unui colegiu tehnic din Iași

#image_title

Centrul va funcţiona la Colegiul Tehnic ‘Gheorghe Asachi’ Iaşi în baza unui protocol încheiat, joi, între reprezentanţii municipalităţii ieşene, ai Institutului de Psihiatrie “Socola” şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean laşi.

În cadrul acestui parteneriat, Primăria Iaşi va aloca 50.000 de lei pentru dezvoltarea unei reţele de sprijin psihosocial adaptată nevoilor actuale ale elevilor din municipiu.

Protocolul, care are o valabilitate de cinci ani, a fost semnat în baza unei hotărâri a Consiliului Local din 28 mai şi vizează organizarea unei campanii de prevenire şi combatere a traficului, consumului şi dependenţei de droguri.

“În perioada martie-iunie au fost foarte mulţi tineri care ni s-au adresat, dar refuzau să meargă la ‘Socola’. Erau reticienţi. Ne-am dat seama încă o dată cât de importantă este acea componentă reprezentată de consiliere, grupurile de suport, materiale informative. Din punctul meu de vedere, cel al asistentului social, totul începe de la prevenţie”, a declarat viceprimarul Roxana Necula.

Managerul Institutului de Psihiatrie “Socola”, medicul Cristina Dobre, a subliniat că ar trebui să ne îngrijoreze acest fenomen al consumului drogurilor în rândul minorilor.

“Ceea ce vedem noi este vârful iceberg-ului. Nu s-au mai făcut raportări din 2019, nu pentru că nu am vrut, ci pentru că nu mai avem baze de date cu toţi aceşti consumatori. Consumatorii sunt identificaţi fie dacă se adresează unui serviciu medical de psihiatrie, fie dacă sunt prinşi de alte organe ale statului şi sunt aduşi la noi. Dar cu siguranţă mai există şi alţi consumatori pe care nu i-a depistat nimeni. Poate ar trebui să extindem acest program. Cu cât sunt mai mulţi, cu atât vor deveni mai mulţi. Asta e ceva precum pata de ulei care se împrăştie pe toată suprafaţa. Cred că ar trebui creată la nivel naţional şi o bază de date în care să fie trecuţi şi aceşti consumatori, astfel încât statul român, prin instituţiile specializate, să ştie în fiecare moment cam cât de grav este acest fenomen”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, managerul Institutului de Psihiatrie “Socola”, Cristina Dobre.

Viceprimarul Necula a afirmat, totodată, că lipsa unor structuri specializate poate amplifica vulnerabilităţile din cadrul sistemului de învăţământ şi generează o nevoie stringentă de sprijin instituţional şi comunitar.

“Dacă nu intervii la timp în educaţia copilului, mai târziu este mult mai greu. De aceea acesta este un proiect de suflet pentru mine, şi vreau să reducem numărul consumatorilor de droguri din municipiu şi judeţ. Numărul consumatorilor de droguri este foarte mare şi e de speriat că sunt consumatori din şcoli generale şi licee şi se consumă droguri în jurul liceelor. Un alt pas pe care vrem să îl facem este să colaborăm mai mult cu poliţia, astfel încât să se estompeze vânzarea drogurilor în jurul şcolilor”, a explicat Roxana Necula.

Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 147/2024 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Politici şi Coordonare în Domeniul Drogurilor şi al Adicţiilor, a centrelor de sănătate mintală şi pentru prevenirea adicţiilor, Institutul de Psihiatrie “Socola” Iaşi este Centru regional de sănătate mintală şi pentru prevenirea adicţiilor.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Incendiul izbucnit în zona Pianu – Săsciori – Șugag, județul Alba, a fost lichidat

Autorităţile din Japonia ordonă evacuarea insulei Akuseki, în urma unui cutremur violent