Un jurnalist, Bakr al-Kassem, un corespondent al Agenţiei France Presse şi altor publicaţii în nordul Siriei, a fost eliberat de către facţiuni proturce care l-a arestat la 26 august, relatează AFP.
”Am fost eliberat (în) noaptea (de luni spre marţi). Sunt bine şi sunt în prezent împreună cu familia mea”, a declarat Bakr al-Kassem. ”Îmi voi relua meseria de jurnalist cât mai rapid”.
Bakr al-Kassem, în vârstă de 28 de ani, a fost arestat de Poliţia Militară a unor facţiuni proturce în oraşul sirian Al-Bab, în apropiere de frontiera cu Turcia, unde locuieşte.
El a anunţat că a fost interogat în timpul detenţiei ”despre natura” activităţii sale jurnalistice în zone aflate sub controlul unor facţiuni proturce.
Jurnalistul a anunţat că nicio acuzaţie oficială nu a fost formulată împotriva sa.
”Suntem uşuraţi că Bakr a fost eliberat şi le mulţumim turor colegilor şi organizaţiilor care şi-au exprimat solidaritatea în timpul detenţeii sale”, a declarat directorul de Informaţii AFP Phil Chetwynd.
”Sperăm că îşi va putea relua munca fără restricţii”, a adăugat el.
Bakr al-Kassem lucrează din 2018 pentru AFP şi a acoperit numeroase episoade ale Războiului din Siria şi cutemurul sângeros din februarie 2023.
El lucrează şi pentru agenţia turcă oficială de presă Anadolu şi publicaţii siriene locale.
AFP a ceut autorităţilor locale să-l elibereze, iar jurnalişti şi activişti locali au organizat ocupări în regiune pentru a cere să fie eliberat.
72 DE JURNALIŞTI DEŢINUŢI SAU DISPĂRUŢI ÎN SIRIA
Comitetul de Protecţie a Jurnaliştilor (CPJ) şi Reporters sans frontières (RSF) au cerut eliberarea acestuia.
RSF a salutat eliberarea sa într-un comentariu pe X, însă subliniază că ”72 de reporteri rămân deţinuţi sau dispăruţi în întreaga Sirie”, care se clasează pe locul 179 din 180 în indicele organizţaiei.
Bakr al-Kassem a fost arestat împreună cu soţia sa, jurnalista Nabiha Taha, în timp ce se întorceau cu maşina de la un eveniment pe care l-au acoperit. Ea a fost eliberată câteva ore mai târziu.
Telefonul, computerul şi camerele jurnalistului au fost confiscate la o percheziţie la domiciliul acestuia imediat diupă arestare.
Siriai a fost fragmentată de războiul care a izbucnit în 2011, în urma reprimării sângeroase a unor manifestaţii în favoarea democraţiei, iar armata turcă controlează – prin grupări afiliate – două regiuni vaste de forntieră.