Un corespondent AFP în nordul Siriei, Bakr al-Kassem, eliberat de formaţiuni proturce care l-au arestat la 26 august

Un jurnalist, Bakr al-Kassem, un corespondent al Agenţiei France Presse şi altor publicaţii în nordul Siriei, a fost eliberat de către facţiuni proturce care l-a arestat la 26 august, relatează AFP.

”Am fost eliberat (în) noaptea (de luni spre marţi). Sunt bine şi sunt în prezent împreună cu familia mea”, a declarat Bakr al-Kassem. ”Îmi voi relua meseria de jurnalist cât mai rapid”.

Bakr al-Kassem, în vârstă de 28 de ani, a fost arestat de Poliţia Militară a unor facţiuni proturce în oraşul sirian Al-Bab, în apropiere de frontiera cu Turcia, unde locuieşte.

El a anunţat că a fost interogat în timpul detenţiei ”despre natura” activităţii sale jurnalistice în zone aflate sub controlul unor facţiuni proturce.

Jurnalistul a anunţat că nicio acuzaţie oficială nu a fost formulată împotriva sa.

”Suntem uşuraţi că Bakr a fost eliberat şi le mulţumim turor colegilor şi organizaţiilor care şi-au exprimat solidaritatea în timpul detenţeii sale”, a declarat directorul de Informaţii AFP Phil Chetwynd.

”Sperăm că îşi va putea relua munca fără restricţii”, a adăugat el.

Bakr al-Kassem lucrează din 2018 pentru AFP şi a acoperit numeroase episoade ale Războiului din Siria şi cutemurul sângeros din februarie 2023.

El lucrează şi pentru agenţia turcă oficială de presă Anadolu şi publicaţii siriene locale.

AFP a ceut autorităţilor locale să-l elibereze, iar jurnalişti şi activişti locali au organizat ocupări în regiune pentru a cere să fie eliberat.

72 DE JURNALIŞTI DEŢINUŢI SAU DISPĂRUŢI ÎN SIRIA

Comitetul de Protecţie a Jurnaliştilor (CPJ) şi Reporters sans frontières (RSF) au cerut eliberarea acestuia.

RSF a salutat eliberarea sa într-un comentariu pe X, însă subliniază că ”72 de reporteri rămân deţinuţi sau dispăruţi în întreaga Sirie”, care se clasează pe locul 179 din 180 în indicele organizţaiei.

Bakr al-Kassem a fost arestat împreună cu soţia sa, jurnalista Nabiha Taha, în timp ce se întorceau cu maşina de la un eveniment pe care l-au acoperit. Ea a fost eliberată câteva ore mai târziu.

Telefonul, computerul şi camerele jurnalistului au fost confiscate la o percheziţie la domiciliul acestuia imediat diupă arestare.

Siriai a fost fragmentată de războiul care a izbucnit în 2011, în urma reprimării sângeroase a unor manifestaţii în favoarea democraţiei, iar armata turcă controlează – prin grupări afiliate – două regiuni vaste de forntieră.

CNSAS – Majoritatea celor aproximativ 200.000 de noi colaboratori recrutaţi de Securitate în perioada 1980 – 1989 erau bărbaţi / Peste 4.300 erau studenţi / Care era situaţia pe domenii de activitate

Forumul Familiilor Ostaticilor denunţă drept ”teroare psihologică” videouri în care apare Eden Yeroushalmi, una dintre cei şase ostatici ale căror cadavre au fost recuperate din Fâşia Gaza