Profesorul și fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, acuză dur Guvernul Bolojan, într-un interviu acordat Edupedu.ro, susținând că măsurile adoptate recent în domeniul educației „sunt greșite”, cu efecte „extrem de negative” asupra întregului sistem. Într-o reacție fără menajamente, Miclea susține că deciziile luate de guvern „sunt împotriva oricăror date științifice” și echivalează cu un sabotaj la adresa educației și a democrației.
„Toate măsurile acestea de a crește norma didactică sunt împotriva oricăror date științifice. Punct. La fel și măsura de a crește numărul de elevi în clasă. Ambele decizii sunt împotriva oricăror date științifice”, atrage atenția Miclea.
Guvernul condus de Ilie Bolojan a decis creșterea normei didactice pentru profesori, mărirea numărului de elevi per clasă și tăierea burselor. În replică, fostul ministru avertizează: aceste măsuri afectează grav calitatea actului educațional și pun în pericol viitorul copiilor.
„Creșterea normei didactice va face profesia de profesor și mai puțin atractivă decât este ea în momentul de față… În curând nu vom mai avea profesori”, a declarat Miclea. „Va fi complet neatractivă și asta va avea ca impact o reducere a calității actului de predare.”
În privința burselor, Miclea vine cu o soluție logică, ignorată de executiv:
„Aceste burse puteau fi convertite în vouchere din care elevii puteau să-și cumpere doar cărți și rechizite școlare. Am fi ieșit de pe ultimul loc în Europa la numărul de cărți cumpărate pe cap de locuitor și am fi ajutat librăriile și editurile lovite de majorarea TVA-ului la cărți.”
Miclea atrage atenția asupra unui mecanism periculos în procesul decizional: În loc să fie o politică făcută pe bază de dovezi, este exact invers: s-a făcut o politică și apoi s-au decupat niște dovezi care să susțină o politică greșită. Nu s-au uitat întâi la dovezi, ci a fost o reconstrucție a dovezilor în funcție de politica ce fusese elaborată anterior și care e proastă.”
În ceea ce privește comparația cu statele UE, Miclea consideră că este una forțată și ipocrită: „Poate să fie norma didactică mai mare în Uniunea Europeană, în alte țări unde există o infrastructură adecvată… Diferențele sunt majore între România și statele din Uniunea Europeană.”
Măsurile Guvernului Bolojan sunt, în opinia fostului ministru, nu doar o eroare administrativă, ci o amenințare la adresa democrației și securității naționale: Pentru a satisface niște criterii contabile sacrificăm viitorul educației copiilor noștri. Ceea ce este o greșeală majoră. De neiertat, aș spune. Măsurile nu fac decât să saboteze educația… prin reducerea calității actului educațional.”
Mai mult, Mircea Miclea avertizează că profesia de dascăl devine tot mai puțin atractivă, în special pentru tinerii valoroși:„Și acum găsești foarte greu un profesor de matematică, de fizică, de chimie, de biologie… O să fie și mai greu să-i găsești.”
În concluzie, red flag-ul ridicat de profesorul Miclea este unul cât se poate de clar:
„Creșterea normei didactice este o greșeală, pentru că face profesia didactică mult mai puțin atractivă. Creșterea numărului de elevi în clasă e o altă măsură greșită. Reducerea burselor – la fel. Dacă această politică va continua, atunci impactul asupra sistemului de educație va fi extrem de negativ.”